Şənbə günü, 2024-04-20, 4:27 PM
Allahın Peyğəmbəri (s): «Zirəklərin ən zirəyi günahlardan çəkinmək, axmaqların ən axmağı isə günah işlər görməkdir»
Əsas səhifə » 2010 » Iyun » 16 » Yolcu yolda gerek
6:32 PM
Yolcu yolda gerek

Yolcu yolda gerek
 
Seferde olan shexs gedish-gelishi 44 km oldugu teqdirde 4 ruketli namazlari 2 ruket qilmalidir.

Bir shertle ki, sefer etdiyi yerde 10 gunden az qalacagina emin olsun.
Seferde 10 gunden cox qalacagi teqdirde ise namazlarini butov qilmalidir. Lakin bu hokm ishi seferde olan ve ishi sefer etmekle bagli olan insanlara aid deyil.Bu iki kateqoriyaya aid olan sefer etdikleri yerde bir gun qalsalar da, namazlarini butov qilmalidirlar. Lakin bashqa meqsedle sefer etmeli olduqda namazlarini qisa qilmalidirlar. Sefer etdiyi yerde 10 gun ve ya artiq qalacagaina emin olan, lakin muxtelif sebeblerden hemin muddet basha catmazdan bashqa bir yere geden shexsin o gune qeder qildigi 4 ruketlik namazlari duzgundur ve onlari yenilemeye ehtiyac yoxdur. Sefer etdiyi yerde nece gun qalacagini bilmedikde ise 4 ruketlik namazla 2 ruket qilinmalidir.

Tekce Hecc aylarinda seferde olan shexsler namazlarini qisa qilmalidirlar. Ishi ilin mueyyen vaxtlarinda seferde olan shexsler seferde olduqlari vaxt  namazlari tam qilmalidirlar.  Koceri heyat terzi surenler  qet etdikleri yol 22 km-dan cox oldugu teqdirde  yaxshi olar ki, namazlarini hem butov, hem de qisa qilsinlar. Ziyaret ve ticaret meqsedile bashqa yerlere  sefer etdikde ise namazlarini qisa qilmalidirlar. Insan getdiyi yerin 22 km olduguna shekk etse bele, yene de 4 ruketlik namazlarini 2 ruket qilmalidirlar.  Lakin gedilecek mesafe 12 km, qayitmali-30 km olduqda namazlari butov qilmalidirlar. Sefer olunan yere iki yol gederse ve onlarin biri 22 km, digeri ondan az olarsa , bu halda 22 km-lik yol ile getdikde namazlari qisa , ondan az olan mesafeye geldikde ise butov qilmaq lazimdir.
 
Musafir sefer zamani oz daimi yashayish yerini terk etdiyi ve ya seferde qaldigi muddetde (10 gunden az olsa bele) namazlarini tam qilmalidirlar. Namazini qisa qilacagini bilmeyin tam qilan musafirin namazlari tam duzgundur. Mescidul-Heramda (Kebe evinde), Peygember (s.e.s) mescidinde ve Kufe mescidinde ziyaretde olan shexsler burada 10 gunden az qaldiqlari teqdirde namazlarini hem tam, hem de qisa qila bilerler.
 
Eylence ve gezinti meqsedile olunan seferlerde gedish-gelish mesafesi 44 km olduqda 4 ruketlik namazlar qisa qilinmalidirlar.
 
Valideyinlerin eziyyetine sebeb olan seferler haramdir. Bele seferlerde insan 4 ruketlik namazlarini butov qilmali, orucunu da tutmalidirlar.
 
Sefer zamani istifade olunan minik vasitesi qesbi (istifadeye icaze verildikde) olduqda 4 ruketlik namazlar 2 ruket qilinmalidir.
 
Ilin mueyyen feslinde sefer etmeli olan shexsler seferde oldugu muddetde 4 ruketlik namazlarini  butov qilmalidirlar.
 
Sefer olunan yerde 4 ruketlik gundelik vacib namazlar yalniz 22 km qet olunduqdan sonra qisa qilinir.
 
 
Category: Bezi meslehetler | Baxış: 1042 | Added by: Ənfal | Rating: 0.0/0
Total comments: 1
0  
1 el-kafirel_kufri   (2010-06-23 11:34 PM) [Daxil et]
_Nur_ Va aleykum salam. Allah sizden de razi olsun. Amin

Yalnız qeydiyyatdan keçmiş şəxslər şərh əlavə edə bilər.
[ Qeydiyyat | Giriş ]