Şənbə günü, 2024-04-20, 2:55 PM
Allahın Peyğəmbəri (s): «Zirəklərin ən zirəyi günahlardan çəkinmək, axmaqların ən axmağı isə günah işlər görməkdir»
Əsas səhifə » 2010 » May » 17 » Yeyin, icin, amma israf etmeyin
8:39 AM
Yeyin, icin, amma israf etmeyin

Yeyin, icin, amma israf etmeyin
Nush olsun!
 
Cennete bagishlanmaga sebeb olan amillerden biri de ac insana yemek vermekdir
 

Muqeddes Islam dini semavi din olaraq, meishetimizle bagli bir sira tovsiyyeler edir. Onlardan bezileri sufre medeniyyetine aiddir. O bize hetta nelerin beyendiyini, yaxud beyenmediyini de oyredir.
"Size verdiyimiz ruzilerin temiz ve halalindan yeyin! Ager Allaha ibadet edirsinizse, bu nemetlere gore Ona shukur edin ("Beqere" suresi, aye 172)"
 
Ne yemeli?

En esasi qidanin hallal yolla elde olunmasi, pak ve sheriet qanunlari ile kesilmelidir (bu, et mehsullarina aiddir). Dad vermek meqsedile terkibinde likor ve diger spirtli ickiler qatilan qida mehsullari, hemcinin donuz eti ve diger bu kimi et mehsullarindan istifade etmek haramdir. Meselen, donuz ve haram hesab ediler diger et mehsullari halal qazancla elde olunub seriet qanunlari esasinda kesilse bele, onun yeyilmesi haramdir.Elece de eti hala olan qoyun ve sair heyvanlar haram qazancla elde olunsa, amma sheriet qanunlari esasinda kesiise de onlari yemek haramdir.
Ogurluqla elde onunan, icazesi olmadan ele kecirilen, aldatma ve rushvet yolu ile elde olunan qida mehsullarindan da istifade etmek haramdir.
Qeyd olunanlarla yanashi, dinimiz bir sira emelleri de mekruh (beyenilmeyen) hesab edir.

Musteheb
1. Yemeye bashlamazdan evvel ve sonra Allahin adini cekmek
2. Yemeden evvel ve sonra elleri yumaq
3. Yemeyi duzla bashlayib, duzla qurtarmaq
4. Yemeyi tam ceynedikden sonra udmaq
5. Sag elle yemek
6. Imkan daxilinde bashqalarini da sufre arxasina devet etmek
7. Doymayana qeder yemek
8. Gunorta yemeyinden sonra bir qeder uzanmaq
 
 
Mekruh
 
1. Yemek zamani bashqasinin uzune baxmaq
2. Ses cixaraq yemek, yeni marcildatmaq
3. Isti-isti yeyib icmek ve yemeyi ufurmek
4. Telesik ve ya ayaq uste yemek
5. Yemek zamani danishmaq ve dishleri qurdalamaq
6. Eziyyet verene qeder yemek
 
 
Qonaq
 
 
Gunlerin biri Peygember (s.e.s) Isha namazini qilib qurtardiqdan sonra bir nefer shexs mescide daxil olur, Medinede qerib oldugunu, yemeye bir sheyi ve qalmaga yeri olmadigini bildirir. Peygember (s.e.s) muselmanlara muraciet ederek buyurur: " Sizden hansi biriniz ona xidmet etmeye hazirsiniz?"
Imam Eli (e) onu ayaga qalxib onu oz evine aparir. Hezret fatimeye (e) evde yemeye bir shey olub olmadigi sorushur. Hezret Fatime (e) ise evde yalniz ushaqlarina catacaq yemeyin oldugunu bildirir. Imam Eli (e) yemeyi getirmesini xahish edir. Ushaqlari ac yatirib ozleri qonagun yaninda otururlar. Qonaq yemeyin azligindan xecalet cekmesin deye, Imam Eli (e) ciragi sondurur ve herden ellerini tabaga uzadir ve ozlerini yeyen kimi aparirlar.
Seheri gun Peygember (s.e.s) Imam Elini (e) gorub buyurur:" Ey Eli, dunen senin ve ailenin gosterdiyi sexavet Allahi heyran qoymushdur".
 

 
Category: Bezi meslehetler | Baxış: 1144 | Added by: Ənfal | Rating: 3.0/1
Total comments: 0
Yalnız qeydiyyatdan keçmiş şəxslər şərh əlavə edə bilər.
[ Qeydiyyat | Giriş ]