Cümə günü, 2024-04-26, 1:08 AM
Allahın Peyğəmbəri (s): «Zirəklərin ən zirəyi günahlardan çəkinmək, axmaqların ən axmağı isə günah işlər görməkdir»
Əsas səhifə » 2009 » Dekabr » 24 » Xristianligin heqiqeti.
10:07 PM
Xristianligin heqiqeti.

 
Xristianligin heqiqeti.

On sekkizinci fesil.


Uc Allaha sitayish qanunu ya "ucluk" eqidesi.



            Fitri ehtiyac, insani Allahi tanimaga sovq edir. Insanin ve diger varliqlarin zatinda movcud olan ehtiyacin ve imkanin ozu, hec bir ehtiyaci, noqsani ve tayi beraberi olmayan kamil Allahin varligina en aciq-aydin delildir. Eks halda Allahinda diger bir quvveye ve Allaha ehtiyacli olmasi ve yaranmish varliqlarla bir sirada qerar tutmasi zeruri olur. Ele buna esasen, alimler ehtiyacliq noqsanina malik olan her bir sifeti Allahin ali varligindan inkar etmishler. Meselen; deyirler ki, " Allah murekkeb deyil, yeni hec bir terkib hissesinden ibaret deyil.Cunki her bir murekkeb, meselen, gunesh shuasi, elbette sethi baximdan, heraret, ishiq ve kimyevi te'sirden terkib olunmushdur ve oz cuzvlerine, yeni terkin hisselerine ve mueyyen terkib esasinda onlari bir-biri ile qarishdiran diger bir amile ehtiyaci vardir. Ve bu heqiqi me'nada her bir sheyden ehtiyacsiz olmali olan Allah ile uygun gelmir." 
          Hemcinin deyirler:" Allah vahid olmalidir, cunki eger onun yerine iki ve ya uc Allah ferz olunsa, o halda yenede ortaya terkib cixar."
Cunki her bir Allah digerinden secilib, ferqlenmeyi ucun bashqa bir sey ile murekkeb olmalidir ve deyildiyi kimi terkib ve ehtiyacsizliq ile muvafiq gelmir.
            Belelikle Allaha Besit ve Vahiddir. Onun murekkeb oldugunu qebul etmek ve uc Allaha sitayish etmek, alimleri xelq eden, heqiqi Allaha etiqadla ziddir. ( Demek lazimdir ki, Tovhidin delilleri kitabinda verilen delillerle mehdud deyildir. Felsefe ve kelam elmine dair kitablarda diger deliller movcuddur. Onlara muraciet ede bilersiniz)


Kitabin adfi:.....Xristianligin heqiqeti

Muellif:....."Haqq yolunda" muessisenin yazici birliyi.



Category: Xristianliq | Baxış: 1184 | Added by: el-kafirel_kufri | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Yalnız qeydiyyatdan keçmiş şəxslər şərh əlavə edə bilər.
[ Qeydiyyat | Giriş ]