Cümə günü, 2024-03-29, 3:04 PM
Allahın Peyğəmbəri (s): «Zirəklərin ən zirəyi günahlardan çəkinmək, axmaqların ən axmağı isə günah işlər görməkdir»
Əsas səhifə » 2009 » Sentyabr » 30 » Rebbani axsam nedir?
12:07 PM
Rebbani axsam nedir?
 
On birinci fesil.
Rebbani axsam nedir?

Esli olmayan merasimler.
 

   Xristianliq heyatda ozunun qalmasi ucun cox se'y gosterir.Cunki sehih ve her terefli te'limleri elden verenden sonra ziyalilarin fikirlerini ozune teref celb ede bilmir.Ve buna gore calisir ki,mezhebi merasimler yolu ilesadelovleri ve teesubbkesleri (teesuf ki,bunlar az deyil)ozu ucun qoruyub saxlasin.Ruhani atalarin bu niyyetle te'lim verdikleri emmeller ve fikirlerin her bir tarixi ve elmi menbeyi yoxdurve yalniz onlarin oz xeyallarinin mesuludur.Kilse ardicillari ise bu noqteye diqqet yetirmeden, kesislerden hec bir delil teleb etmirler ve goz,qulaqlari bagli halda onlarin arxasinca gedirler.Ruhani atalar gah "ucluk"  meselesini, yeni "ucallaha" perestis muzakire edirler,be'zi vaxtlar "rebbani axsami"kimi merasimler teskil edirler.Xeyal edirler ki, xristianlarin qelblerinde heyacan ve sovq yaradirlar. Daha demirler ki, bu merasimlermesihiyyetin esasina diger bir zerbe endirir.
   Onlar deyirler: ecebdir,bir gulle ile iki dovsan vururuq,kef ve eylenceni mezhebi emel ile bir yerde heyata keciririk!
   Indi ise eziz oxucular!
   Bu muqeddes emelin heqiqetini sizin ucun seh edirik:
 

 


    Rebbani axsami ya corek ve serab axsami.

 

  Xristianlar Krismes ("Rebbani axsami"Keyhan qezetinin nesriyyesi hefte kitabi "Rebbani axsami" merasimi haqda yazir: "Krismes gecesi" "rebbani axsami" merasimi kecirilir.Katolik kilselerinde dua,corek ve serbet ve be'zi diger kilselerde serbet yerine serab ile Isa te'rif edilir. Kitab yazir: Bu merasimin tekmili ucun kilse uzvleri orqan musiqisinin sedalari altinda xorla mahni axuyurlar.) gecesi kilselerinde bu tertibde bir merasim kecirirler. Bas kesis oz iscilerine emr edir ki, ela nov undan xemir yogursunlar  ve fetir coreyi bisirib, onun yanina getirsinler.... Bu vaxt ruhani ata coreyi bir suse serab ile kilseye aparir ve nabat calinandan sonra xristianlari bu boyuk sunnetin icrasina hazirlayir, onlarin hamisi bir sirada dayanir ve kesis serabi bir gumus badeye suzur ve fetir coreyi qeseng bir desmala qoyur. Sonra xristianlarin sirasinin qabagindan kecib,uzu serqe teref dayanir, coreyi elde tutdugu halda dualar ve zikirler oxuyur. Duani qurtardiqdan sonra, coreye secde edir. Bu vaxt hazir olanlarin hamisi coreye secde edirler, cunki onlarin eqidesine gore duadan sonra o coreyin coheri mesihin bedenine cevrilir.( "Con Elder yazir:Doqquzuncu esrde muellimler coreyin coherini Isanin cismine ve serabi onun qanina cevrilmesine iddia edirler... Tedricen bu nezeriyye qebul olundu ve nehayet 1215-ci ilde xristian dini eqidesinin bir cuzvu oldu" "kilsenin isbat tarixi" kitabi seh.59.)

 

  Serab badesi.


  Bu zaman ruhani ata serab badesini goturub,muridlerine deyir: " Isa olumden qabaq bir kasa serab goturub oz hevarilerine  verib dedi: Bu menim qanim, bir coxlari ugrunda tokulen ehd-cedidin qanidir." (Mark incili 14-cu fesil,22-23-cu cildler.) Kesis sozu tamamlayan kimi o, seraba secde edir ve etrafdakilarda seraba secde edirler.
   Sonra dua oxuyan halda o, coreyi para-para edib, eline alir. Basqa kesisde serab badesini goturur. Merasim istirakcilari bir-bir qiraga gelirler. Ruhani ata her birinin agzina bir  tike corek qoyur ve o, derhal disleri coreye deymemis,tikeni udmalidir. (cunki corek dislere toxundursa mesihin bedenine eziyyet olar.Sorusmaq lazimdir ki, Mesihin bedeni hesab etdiyiniz fetir coreyini para-para edende o, bedene eziyyet olmur?)
    Sonra hami serab badesinden bir qurtum icir. Bu emelin, yeni corek yeyib, serab icmeyin neticesinde onlarin hamisi Allah  ve Allahin oglu olurlar!Ve gunahlarinin hamisi bagislanir.Her kes tovbe etmek istese,gerek bu emeli yerine yetirsin.Hal-hazirda butun katolik kilselerinde bu qaydaya emel olunur.("Enisul-elem" kitabindan xulase 1-ci cild, seh.296.Muellif islami qebul edenxristian boyuklerinden biri... cap.1315-ci hicri ili.)

  Bu mesihiyyetin emellerinden ve fikirlerinden bir numunedir.Kilse ardicillarida etiqad edirler ki,seadet feret bu telimlerinkolgesi altindadir.Dediklerimize elave olaraq, qeyd etmek lazimdir ki,merasimin terkib hissesinden biri haminin birge Isani Allah,Allahin yegane oglu ve Allahin zatinda dogulmus adi ile cagirirlar.Etiraf edirler ki, mexluq deyil,atasi ile bir zatdandir.

 

Fetir coreyi ve Isanin bedeni

   Indi de bu eqide ve emelin fesadinin zati ucun, asagidaki noqtelere diqqet yetirin.


   1.Nece ola biler ki, agalarin oz sozlerine gore,teqriben iki min evvel dara cekilmis Isa,her il minlerle kilselerde tike-tike olunub,milyonlarla xristianlarin qarnina getsin ve onlarin hamisini Allah etsin?
    Hansi elm subut edir ki, corek ile serab mesihin cismine ve qanina cevrilir.Ve Mesih ile bu yemek arasinda ne elaqe vardir?
   2. Eger bir nefer mesihi bir tike o corekden yemek ile cevrilib kamil Isa olursa,onda gerek Allah xristianlarin yemeyi ucun,her il fetir coreyi suretinde nece milyon Isa yaratsin!
   Bundan elave her mesihi yas ferqinden asili olaraq gerek oz heyati erzinde 50,60,80 ve 100 kamil mesihi nus-can etmelidir! Buna inanmaq olarmi?
   Eger deseler ki, Isani tike-tike dograyib yeyirler! Ruhani atalarin cinayetleri mesihi yehudilerin tehvil eden yehuda Iskoryotun cinayetinden yungul olmayacaq,cunki onlar Isani her il tike-tike edirler!

 

Teeccublu soz!

Fetir coreyi yeyildikden sonra hezm olunur, deyen xristianlar,Isani cox pis tehqir etmisler.Cunki onu diger yemekler kimi merheleler kecmesini etiraf etmeye mecburdular.Ve eger deseler ki, hezm olunmur,onda demek lazimdir ki, bu qayda uzre 100 il olur suren bir xristianlinin qarninda,gerek 100 Isa movcud olsun!
   Maraqlidir goresen bir adamin qarninda ne qeder yer olmalidir ki,100 kamil mesihi oz tebii insan bedeni ile orada yerlessin?
   "rebbani axsamlarinin" xurafati avropa ve diger xalqlarin arasinda o qeder soz-sohbete sebeb olmusdur ki, 1551-ci ilde katolik kilse bu merasimi yeniden nezerden kecirmek fikrine dusmusdur,amma yenede "Rebbani axsamlarinin" xurafatlarindan temamile el ceke bilmediler.("Katolik mezhebinin tercumesi" muellif Edvard.K. Tilver. seh 130-131)
   Eziz oxucular! Neql etdiklerimizden aydin olur ki, "Rebbani axsami" merasimi xurafatdan basqa bir sey deyil,cunki her bir tebii elmlerin olculeri ve eqlin qanunlari ile uygun gelmir.Hetta aciq sekilde onlarin ziddine cixis edir.Dunyanin tebabet alimleri ve muqeddes kitabin (Musanin ucuncu kitabi. Levit seferi. 10 fesil.9-10-cu bendler. Isaya peygemberin kitabi 5-ci fesil.11-12-ci bendler.) ozu,serabin xeterli maye ve orqanizmin pozulmasinin sebebkari oldugunu tesdiq edibler.Bu merasimde ise serab,muqeddes bir emel kimi,Isa dininin cuzvune cevrilmisdir ve onu icmek ile onlar Allah ve Allahin oglu olurlar!

   Mexsusen,Eger deseler ki, fetir coreyi hezm olunmur ve omrun axirinadek bedende qalir, bu soz neinki tebiet elmlerinin alimlerinde, hetta usaqda gulus dogurur.
   Bundan elave elde olunan Inciller de bu emeli tesiq ve qebul etmirler. Xristian alimi Con Elder yazir: Protestantlarin iki movzuda katoliklere qarsi etirazlari vardir.
   Birinci odur ki "rebbani axsaminin" ve s. muqeddes merasimlerin Mesihin oz terefinden te'lim vermesine e'tiraz. Cunki bu eqidenin ziddine coxlu deliller movcuddur, amma onun xeyrine elde bir esas yoxdur.
   Ikinci odur ki, bu muqeddes merasimlerin nicat tapmaq ucun levazimat ve vesili olamsina e'tiraz. Ehd-cedid en ciddi suretde te'kid edir ki, emmelleriniz ile deyil, (Kilsenin islat tarixi. seh.66) Imanimiz vasitesi ile nicat tapacayiq. (buna esasen "rebbani axsami" merasimin ne emelinde,ne adetinde nicat yoxdur.)
   Allah-teala hamini dogru yola hidayet etsin. Amin!

Category: Xristianliq | Baxış: 1257 | Added by: Fussilət | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Yalnız qeydiyyatdan keçmiş şəxslər şərh əlavə edə bilər.
[ Qeydiyyat | Giriş ]