Cümə axşamı, 2024-04-18, 2:53 PM
Allahın Peyğəmbəri (s): «Zirəklərin ən zirəyi günahlardan çəkinmək, axmaqların ən axmağı isə günah işlər görməkdir»
Əsas səhifə » 2010 » Iyun » 1 » Peygemberin evliliyi
2:27 PM
Peygemberin evliliyi

Peygemberin evliliyi

Hezret Muhemmed (s.e.s) peygemberliyini elan etdikden sonra Mekke zadeganlari onun yanina gelerek butun istediklerini yerine yetirmeye hazir olduqlarini, hetta en adli-sanli qebilenin, en zengin ailenin qizi ile aile qurmasina hazir olsalar da, ondan bu cavabi eshidirler:" Sag elime Ayi,sol elime Guneshi verseniz bele, mene emr olunanlardan el cekmeyeceyem!".
Hezret Muhemmed (s.e.s) hele genc yashlarinda butun dunya malina sahib olmaq imkani elde etdiyi halda yashadigi cemiyyetin islah olunmasini her sheyden ustun tutur. O, tez aile quran ereblerden ferqli olaraq, 25 yashina kimi aile qurmur ve gunlerini menevi suquta ugrayan cemiyyetin islah olunmasina serf edir. 25 yashina catanda Mekkenin en zengin dua qadini Xedice terefinden evlilik teklifini alir ve emisi ile meslehetleshdikden sonra bu evliliye razi olur. Her bir besher ovladina ornek ola bilecek bu evlilik 25 il davam edir. Yashlandigini goren Hezret Xedice Peygembere (s.e.s) bashqa bir qadinla evlenmeyi teklif edir. Lakin ondan bu cavabi alir: "Xedice, bir de bele soz deme, cox uzulurem".
Hezret Xedice 65 yashinada vefat edir. Peygember (s.e.s) ondan sonra 2-3 il, yeni 53 yashina qeder hec bir qadinla aile qurmur.

Meqsed
Maddi ve menevi teminat
Muselmanlarla kafirler arasinda geden muharibede onlarla aile bashsiz qalir. Peygember (s.e.s) hec bir teminati olmayan dul qadinlarin veziyyetini nezere alaraq, eshabesine onlarla evlenmeyi teklif edir, ozu de onlarin bir necesi ile aile qurur.

Aishe
Peygember (s.e.s) Ebu Bekrin teklifi ile hicretden evvel Aishe ile kebin kesir, hicretden sonra ise onunla aile qurur. Aishe Peygemberin (s.e.s) yegane dul olmayan zovcesi olur. Aishe ile evlenmekden meqsedi ilk once onu, sonradan ise onun vasitesile muselman qadinlarini dini meselelerde maariflendirmek idi. Bununla yanashi hem de Ebu Bekrin mensub oldugu Beni Temim kimi nufuzlu qebile ile siz munasibetler yaratmaga ve onlarin vasitesile yuzlerle insanin Islami qebul etmesine muveffeq olur.

Seuda

Hemin ereb 53 yashinda dul qalan Seuda Peygembere (s.e.s) evlilik teklif edir. Peygember onun dushduyu acinacaqli veziyyeti nezere alaraq teklifi qebul edir.

 
Hefse
Omer bin Xettanin dul qalan qizi. Omer bin Xettab ilk once qizini Ebi Bekr, sonra ise Osmanla evlendirmek isteyir. Lakin sonradan muxtelif behaneler getirerek, onu Peygemberin (s.e.s) zovcesi edir. Peygember (s.e.s) Ebu Bekrin qizi ile evlendiyi kimi onunlada evlenir ve onlar bundan fereh hissi kecirirler.

Zeyneb
Huzeyfe qizi Zeyneb 60 yashinda dul qadin . Zeyneb ozu Peygembere (s.e.s) evlenmek teklif edir, lakin az sonra vefat edir.
 
 
Ummu Seleme
60 yashinda dul qadin. 4 ushaq anasi. Peygemberin (s.e.s) huzuruna gelerek deyir:" Ey Allah Peygemberi! Men qisqanc, yashi  ve dord ushaq anasiyam". Peygember (s.e.s) ona evlenmeyi teklif edir. Ummu Selemede teklifi qebul edir.
 
Cehsh Bint Zeyneb
Peygemberin (s.e.s) kebin kesdirdiyi dul qadin
 
 
 
 
 
Guveriyye
Doyushlerden birinde esir goturulen cariye qadin. Esir ve cariyelerle evlenmek adet hali aldigi halda Peygember (s.e.s) onunla aile qurur. Ve bununlara onlarin da beraber  huquqa malik olduqlarini subuta yetirir. Guveriyye Musteliq qebilesinin bashcisinin qizi idi.  Peygember (s.e.s) onu azad etdikden sonra atasi ve iki oglu Islami qebul edir. Guveyriyye Peygemberle (s.e.s) aile qurduqdan sonra muselmanlar onun qebulesinden esir goturdukleri butun shexsleri azad edirler.  Bu yuzlerle insanin Islama uz tutmasina ve Islami qebul etmesine sebeb olur.
 
Sefiyye
Sefiyye Israil ogullarina mensub qebile bashcilarindan birinin qizi idi. Esir goturulduyu zaman dul idi. Peygember (s.e.s) ona "Isteyirsen malini gotur get, azadsan, isteyirsen Islami qebul et ve menimle evlen",- deye teklif edir. Sefiyye azad olduqdan sonra Peygemberin (s.e.s) teklifini qebul edir.

Ummi Hebibe
55 yashinda dul qadin, Mekke reisi ve Islamin bir nomreli dushmeni Ebu Sufyanin qizi. O, Mekkeden uzaqlarda, Hebeshistan erazisinde dul qalir, cox cetinliklerle uzleshir. Peygember (s.e.s) ona elci gondererek evlenmek tekif edir. Teklifi qebul etdikde Necasi krali vekillerin vasitesile onun kebinini kesir.

Meymune
Iki Ushaq sahibi dul qadin. Meymune Peygemberin (s.e.s) emisi Abbasin baldizi idi. O, Abbasin vasitesile Peygembere (s.e.s) evlenmek teklif edir. Peygember dde (s.e.s) onun tekilifini qebul edir.
 
 
 
Misirli Mariya
Esir goturulen cariye. Peygember (s.e.s) onu azad etdikden sonra yaninda qalmasini xahish edir.  Peygember (s.e.s) ona evlenmeyi teklif etdikde sevincle  teklifi qebul edir. Eger Peygemberin (s.e.s) meqsedi qadinlarin  maddi ehtiyaclarini temin etmek idise, bunu evlenmeden heyata kecirmek olmazdimi?
   Olardi, amma onun hemin evlere gedish-gelishi en cox 2-3 defe davam edecekdi, sonradan ise kafirler terefinden  qinanilacaq ve shehvetperestlikle ittiham olunacaqdi.  Yaranmish sheraitde hemin qadinlarla  resmi shekilde aile qurmaq en ugurlu addim idi. Diger terefden, aile qurmaqdan meqsed tek onlarin maddi ehtiyaclarini temin etmek deyil, bvelke de Mekke mushruklerinin, onlarin havadarlarinin ve yehudilerin gozlenilen tehlukesinden sigortalanmaq idi. Peygember (s.e.s) o dovrun adet-enenesini ve cemiyyetdeki hakim tefekkur terzini nezere alaraq bele bir ugurlu addim atir.



 
Category: Tarix | Baxış: 1807 | Added by: Ənfal | Rating: 1.0/1
Total comments: 2
0  
2 el-kafirel_kufri   (2010-06-10 1:53 PM) [Daxil et]
Allah razi olsun sizden. Bu reqem sehvi olmushdur. Meqalelerin coxsu elle yazilir deye bezen herif sehvleri meydana gelir. Size teshekkur edirik ki, diqqetli oldunuz ve bu haqda bize xeber verdiniz. Allah imaninizi kamil elesin ! smile

0  
1 XURUSH   (2010-06-10 1:11 PM) [Daxil et]
(Hezret Xedice 25 yashinada vefat edir. ) BU MELUMAT DUZGUN DEYIL. DEYESEN ISTEMEDEN SEHV DUSMUSDUR.

Yalnız qeydiyyatdan keçmiş şəxslər şərh əlavə edə bilər.
[ Qeydiyyat | Giriş ]