Çərşənbə günü, 2024-04-24, 11:59 PM
Allahın Peyğəmbəri (s): «Zirəklərin ən zirəyi günahlardan çəkinmək, axmaqların ən axmağı isə günah işlər görməkdir»
Əsas səhifə » 2009 » Dekabr » 30 » Olumden daha beter
11:45 AM
Olumden daha beter
 
Olumden daha beter.

      Intihar problemlerden cixish yolu tapmamaqdadir, yoxsa ozunu cezalandirmaq?
       Be'zen insan ozunu cixilmaz veziyyetde hesab edir ve cixish yolunu intihar etmekde gorur. Real ve numayishli intiharlar var. Ruh dushkunluyu, depresiyalar neticesinde heyatdan kuserek ozunuoldurme hallari real intihara aiddir. Yaxinlarinizi qorxutmaq meqsedi dashiyan intiharlar ise numayishli intiharlardir. Numayishli intiharlarda be'zen olumle neticelene biler.
    Statistikaya gore, kishiler arasinda intihar hallari qadinlara nisbeten coxdur. Bunun sebebini nede gorursunuz?
         Qadinlar adeten numayishli intiharlara cehd edirler. Kishilerde ise real intihar hallari cox oldugu ucun statistikada onlar coxluq teshkil edirler. Bundan elave, burda emasiyanal faktorlarda esasdir. Qadinlar yogilmish emasiyalari qishqirmaqla cixara bilerler. Xanimlar bash veren hadiseleri yaxinlari ile bolushurler. Kishiler daha qapalidirlar ve onlarin daxilinde ust-uste yogilan xirda problemler sonda boyuk bir probleme cevrilir.
       Bundan elave,shimal ve qerb olkelerinde intihar hallari daha coxdur. Cenub, sherq olkelerinin ehalisi emosionaldir. Hem de bu olkelerde aile anlayishi daha genishdir.Shimal, qerb dovletlerinde aile deyilende ata-ana ve ovlad nezerde tutulur.Bizde ise aile anlayishi daha genishdir ve insan her hansi bir cetinlikle qarshilashanda butun qohumlar, dost-tanishlari yogishib meslehet verir, problemi birlikde hell etmeye calishirlar. Aile baglarinin zeif oldugu olkelerin ehalisi arasinda intihar hallari da cox olur.

      Bele bir fikir var ki, intiharda irsi faktorlar da mueyyen rol oynayir. Bu ne qeder dogrudur?
      Sozsuz ki, intihar edenlerin arasinda ruhi xestelerde olur. Bildiyimiz kimi be'zi ruhi xesteler irsen kecir ve xesteliyin neticesinde intiharetme de irsen kece biler. Amma belelerinin sayi o qeder de cox deyil. Diger terefden, hansisa bir psixoloji sebebden ozune qesd edenlerin aile uzvleri intihar etmekden cekinirler.

          Son zamanlar Azerbaycanda intihar hallari coxalib. Sizce bunun sebebi nedir?
         Intiharin esl intihar olub olmadigini mueyyen etmek ucun instintaq lazimdir. Bezen insanin ayagi surushub caya yixilanda deyirler ki, kredit borcunu vere bilmediyi ucun intihar etdi. Bezen ise intihar edenlerin aileleri utanaraq onun oz eceli ile olduyunu deyir.ler. Bezen de eksine, cinayetkarlar etdikleri cinayeti ort-basdir etmek ucun sui-qesdleri intihar kimi qeleme vermeye calishirlar. Real reqemleri ise biz bilmirik. Umumiyyetle, dunya statistikasinda intiharlar dalgavaridir. Ele dovrler var ki, intiharlar coxalir, yaxud profilaktik tedbirler neticesinde, ictimai-sosial veziyyetden asili olaraq azalir.Intiharlarin satatistikasi ilden-ile, hetta havanin depressiv, yaxud shen olmasindan asili olaraq fesilden-fesile ferqlenir. Meselen, payiz aylarinda intiharlarin sayi coxalir.
Azerbaycanda sosial-maddi veziyyetin pisleshmesi ve umumilikde dunya bohrani ile elaqedar intiharlarin sayi bir qeder artib. Lakin dunya statistikasi ile muqayisede Azerbaycanda intiharlarin faizi cox ashagidir.

         Sizce, intihar hallarinin qarshisini nece almaq olar?
            Ilk novbede sebebleri arashdirmaq lazimdir. Teessuf ki, Azerbaycanda intiharla mesgul olan vahid merkez yoxdur. Profilaktik tedbir kimi, bu sahede maariflendirme ishleri aparilmalidir. Her sheyden evvel bilmek lazimdir ki, her intihar olumle neticelenmir. Statistikaya gore, 10 intihar halinda 2-si olumle neticelenir. Diger hallarda ise insani xilas etmek mumkun olur-o, ya elil olur, ya da zedelenir. Insan bilmelidir ki, hansisa problemlerden qacmaga calisharken daha cetin problemle uz-uze qala biler. Ucuncu muhum profilaktika, sozsuz ki, ideoloji tebligatdir. Hec bir din intihar eden shexsi bagishlamaga qoymur, butun dinlerde bu ish boyuk gunah sayilir.
 
 
 

Category: Bezi meslehetler | Baxış: 1564 | Added by: el-kafirel_kufri | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Yalnız qeydiyyatdan keçmiş şəxslər şərh əlavə edə bilər.
[ Qeydiyyat | Giriş ]