Cümə günü, 2024-04-26, 3:44 AM
Allahın Peyğəmbəri (s): «Zirəklərin ən zirəyi günahlardan çəkinmək, axmaqların ən axmağı isə günah işlər görməkdir»
Əsas səhifə » 2010 » Fevral » 26 » Olum yayan shirniyyat
9:54 AM
Olum yayan shirniyyat

 
Olum yayan shirniyyat
ve ya ondan imtina ucun
esas sebeb barede


         Shakalad, peceniye, tort...
         Insanin nefsi ceken bu shirniyyatlar hemishe masamizin
ustundedir.Bunlarin ziyanli oldugunu bile-bile "yox" demeye cesaret etmirik. Bu azmish kimi ozumuze haqq qazandirmaga da behaneler tapiriq-tezyiqim ashagidir, deprssiyadayam, bedenim zeifleyib... Tebii ki, shirniyyatsiz kecinmek olmaz, onun terkibinde olan muxtelif karbohudratlar, heyat ucun gerekli vitaminler var. Shirniyyata sevgi normal haldir, amma mueyyen hedd kecende insan oz heyatini tehluke qarshisinda qoyur.
     Gelin ashagidakilara nezaret edek:

       1. Sonsuzluq
       Harvard universitetinin alimleri bu qenaete gelibler ki, sirniyyatin hedinden artiq qebulu testosteron ve estrogen hormonlarin yaranmasina menfi tesir gosterir. Bu da oz novbesinde sonsuzluq kimi xesteliye "yashil ishiq" yandiri. 
       2. Sud yarasi
       Shirniyyatdan imtina ede bilmeyen xanimlar daha bir xestelikle uz-uze qala biler. Sud yarasi xesteliyi qapini doye biler. Alimlerin fikrince, qadinlar sud yarasi xesteliyinin yaranmasina esas sebebkar muxtelif sirniyyatlardir. Bele mehsullardan cox qebul eden xanimlar xesteliye daha tez yoluxurlar.
      3. Xerceng
      Amerika alimleri coxlarinin inanmaq istemediyi heqiqeti ortaya cixardiblar. Onlar subut edirler ki, shirniyyata hedinden artiq meyl " esrin belasi"- xerceng xesteliyi yarada biler. Cunki medealti vez insulini daha cox hasil edir ki, bu da bagirsaqlarda bedxasseli shishlerin emele gelmesine sebeb olur.
       4. Beyine ziyan vurur
       Ispan alimleri maraqli arashdirma apariblar. Onlarin qenaetine gore, sirniyyat beyine olduqca menfi tesir gosterir. Alimler ezelelerde cox nadir hallarda mushahide olunan xesteliyi- Lafora sindromunu da ashkar edibler. Bu xestelik zamani qlikogen (qaraciyer ve ezelelerdeki qanda shekerden emele gelen nishasta) beyin huceyrelerine tesir edir. Bu da yaddashsizliga, bir sira beyin pozgunluqlarina getirib cixara bilir. 

      5. Shekerden qacanlara "besh"
      Kaliforniya Universitetinde calishan alimlerin apardigi tecrube maraqli netice ortaya qoyub. Onlar bir nece mektebde ushaqlarin qida rasionundan shekeri temamile silerek onu quru meyvelerle evez edibler. Netice ise urekacan olub. Shagirdlerin ders ballari birden beshe kimi qalxib.

       6. Omur shakalad kimi eriyir 
       Sirniyyatin yaratdigi fesadlari Almaniya alimlerinin de maraqlandirib. Onlarin qenaeti ise bele olub.; sheker omru ne az, ne cox duz 15 il azaldir. Onu da deye bilerik ki, Kaliforniyada yashayan alimler oz alman hemkarlari ile bu meselede hemreydiler.

      7. Gelecek korpeden uzaq
      Hamile qadinlarin hedinden artiq shirniyyat qebul etmeleri dunyaya gelecek korpe ucun de tehluke toredir. Bu hal korpede muxtelif allergik xesteliklerin emele gelmesine sebeb ola biler.
 

 
Category: Bezi meslehetler | Baxış: 2689 | Added by: es-selat | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Yalnız qeydiyyatdan keçmiş şəxslər şərh əlavə edə bilər.
[ Qeydiyyat | Giriş ]