Bazar günü, 2024-04-28, 2:55 PM
Allahın Peyğəmbəri (s): «Zirəklərin ən zirəyi günahlardan çəkinmək, axmaqların ən axmağı isə günah işlər görməkdir»
Əsas səhifə » 2010 » Iyul » 5 » Mektub
9:00 AM
Mektub

 
Mektub
 

Peygember (s.e.s) Ilahi gosterishi texire salmadan etraf menteqelerin qeyri-muselman hakimlerine devet mektublari gonderir ve onlara Islam dinini qebul etmelerini qebul edir. Ayenin mezmunundan bir daha melum olur ki, devet yalniz sulh xarakterli olmush ve hec bir zorakiliq ve mecburiyyete yol verilmemishdir. Peygemberin (s.e.s) Misirin mesihi padshahi Muqevqese gonderdiyi mektub:"Bagishlayan ve mehriban Allahin adi ile. Qibtilerin boyuk padshahi Muqevqese Abdullah oglu Muhammed terefinden. Haqq terefdarlarina salam olsun. Men size Islam dinine devet edirem. Islami qebul etmekle saglam ve emin-amanliqda qal ve Allah sene boyuk mukafat versin-biri ozunun, digeri ise tabeciliyinde iman getirenler ucun".

Muqevqes mektubu oxuyub qurtardiqdan sonra Peygemberin 9s.e.s) qasidi Hatib ibn Ebi Belteeden sorushur:" Eger Muhemmed dogrudan da Allah peygemberi idise, onda bes ne ucun hemvetenleri onu oz el-obasindan cixardilar? Ne ucun mecbur olub Medinede meskunlashmali oldu? Ne ucun oz dushmenlerini lenetleyib mehv etmedi?
Qasid cavab verdi:
"Bir vaxtlar  Hezret isa sizin aranizda idi ve siz onun haqqaniyyetine shehadet verirdiniz.Israil ovladlari onu qetle yetirmek istedikde ne uzun onlari lenetleyib Allahdan mehv etmesini dilemedi?"
 Muqevqes getirilen mentiqi delilin muqabilinde bir shey deye bilmir:" Aferin! O saat gorunur ki ozun derrakeli adamsan, hem de seni buraya gonderen shexs derrakeli shexsdir".
Bundan sonra Hatib Muqevqese deyir:" Sizden evvel uzun muddet bu memlekete fironlar rehberlik etmishler. Onlar ya ozlerini Allah hesab eder, ya da duzeltdikleri Allahlari insanlara satardilar.  Size ibret olsun deye Allah-teala onlari mehv etdi. Siz de ele etmeyin ki, Allah-teala onlar tek sizin heyatinizi bashqalarina ibret qerar versin.  Sevimli Peygemberimiz (s.e.s) bizi oz pak dinine devet etdi, Qureysh ise onunla tek mubarizeye qalxdi.  Islama hamidan yaxin olan siz mesihilersi. Bir vaxtlar Hezret Musa (e) oz davamcilarini Hezret Isanin (e) haqqaniyyeti ile mujdelediyi kimi Hezret Isa da (e) oz davamcilarina Hezret Muhammedin (s.e.s) son semavi din ile xeber vermish ve mujdelemishdir. Siz Yehudileri Hezret Isanin (e)  dinine devet etdiyiniz kimi biz de sizi Hezret Muhemmedin (s.e.s)  dinine, Islama devet edirik. Peygemberin devetini eshiden her bir millet  onlarin sesine cavab vermelidir."
Muqevqes qasidi dinledikden ondan Hezret Muhemmed (s.e.s) barede daha cox danishmasini isteyir.
Hatib deyir:" Hezret Muhemmed (s.e.s) biri tek olan Allaha ibadet etmeye, Ona yaxin olmaq ucun gunde besh defe namaz qilmaga devet edir. Bununla yanashi, ilde bir defe oruc tutmagimizi, olurde bir defe ise Kebeni ziyaret etmeyimizi, Allahin emrlerine sadiq qalmagimizi, donuz ve s. murdar heyvan eti yememeyimizi buyurur".
Bundan sonra o Peygemberin (s.e.s) heyatindan danishir.
Muqevqes deyir:" Butun bunlar yaxshi nishanelerdir, men Peygemberin (s.e.s) Sham sheherinde siginacagini guman edirdim, amma indi baxib gorurem Hicazdan zuhur edir".
Bundan sonra katibine Peygembere (s.e.s) ereb dilinde bele bir mektub gonderir:" Abdulla oglu Muhemmede Qibtilerin boyuyu Muqevqesden. Salam olsun ene.  Mene senin mektubunu oxuyub meqsedinden agah oldum. Devetinin heqiqet oldugunu da derk etdim. Peygemberin Hicaz erazisinde deyil, Sham erazisinde zuhur olacagini guman edirdim.  Senin gonderdiyin elcini de hormet ve ehtiramla qarshiladim".
Mektubun sonunda gonderdiyi hediyyelere nishan olaraq, bir daha "Sene salam olsun!" kelmesini yazir. Muqevqesin Peygemberin (s.e.s) elcisini hormetle qarshilayib gonderdiyi cavab mektubunda onun adini oz adindan evvelde yazmasini ve daxilen Islama meyl olmasindan, belke de  gizlinde onun dinini qebul etmesinden xeber verir. Lakin devet rehberi olaraq, tutdugu ictimai movqe onun bunu ashkar etmesine imkan vermir. Allahin salami olsun haqq yolunun yolcularina! Tarixi kitablarda Muqevqesin Peygembere (s.e.s) on iki adda hediyye gonderdiyini gosterir ki,, onlardan biri de  muselmanlari mualice etmek ucun gonderdiyi shexsi hekimi olur.  Peygember (s. e.s) hediyyeleri qebul etse de, hekimin geri qayitmasini isteyir. Bu haqda buyurur: "Biz muselmanlar acmadan her shey yemez, doiymadan sufreden durariq. Bu da bizim saglam qalmagimiza ve hekime ehtiyac duymamagimiza sebeb olur".
 
Category: Tarix | Baxış: 962 | Added by: Ənfal | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Yalnız qeydiyyatdan keçmiş şəxslər şərh əlavə edə bilər.
[ Qeydiyyat | Giriş ]