Cümə günü, 2024-03-29, 5:48 PM
Allahın Peyğəmbəri (s): «Zirəklərin ən zirəyi günahlardan çəkinmək, axmaqların ən axmağı isə günah işlər görməkdir»
Əsas səhifə » 2010 » Fevral » 1 » Ilahi eshq mektebi
10:21 PM
Ilahi eshq mektebi

   Ilahi eshq mektebi
 
Muhasirenin sonuncu gunu azyasli korpeler acliq ve susuzluqdan feryad edir, mesum gozlerinden axan gozyashlari Allahin ershini lerzeye getirir, melekler agladir.
          Sudemer korpelerin ah-nalesi buludsuz sehrani utandirir, amma ibn Ziyadin qoshunu su qablarini bashina cekir, icdiklerini icir, icmediklerini ise qizmar qumun usune tokur. Atlara verilen su Peygember (s.e.s) ovladlarina verilmir. Kerbela musibetinin her bir ani exlaq ve ibret mektebidir. Burada ishtirak eden qadinlardan biri oglunu doyush meydanina gondererken ona bu sozleri deyir: "Huseyn (e) yolunda shehid olmayana qeder sudumu sene halal etmerem". 

                           Melekleri heyran qoyan Imama

  Muselman ummeti nece de tez unutdu Ehli-beytin (e) feziletini. Peygember (s.e.s) vefatindan 50 il sonra Cennet cavanlarinin agalarindan birini, Imam Heseni (e) zeherlemek ve onu qane etmedi, uzerinden 10 il kecmemish digerlerini hedef secdi. Kerbela colune getirib sherabxor ve zinakar Yezide beyet etmeye vadar etdi. Imam Huseyn (e) "Zillet bizden uzaqdir!" shuari ile Kerbelaya uz tutdu.
              Kerbelada bash verenler keskin shekilde bir-birini evez edirdi, amma deyishilmeyen tek bir shey vardi, o da Imam Huseynin (e) ehval-ruhiyyesi idi.
            Ozunun ve adamlarinin kecirdiyi sixinti ve tezyiqler onun qarshisina qoydugu meqsedden cekinmeye vadar ede bilmedi. Xeymelerde qiz-gelinlere, korpe ushaqlara ne qeder shefqetli idise, doyush meydaninda dushmene qarshi bir o qeder ezmkar ve barishmaz idi. 

                                         Ne ucun kerbela?

        Eslinde, seferde meqsed Kerbela deyil, Iraqin Kufe sheheri idi. Imam Huseyn (e) oranin ehalisinden on iki mine yaxin devet mektubu alir. Eyni zamanda yashadigi Medine sheherinde ozunun ve adamlarinin tehlukesiz olmadigini bilib yegane cixish yolunu bir vaxtlar atasinin xelife oldugu Kufe sheherine hicret etmekde gorur. Kerbelaya dogru hereket, eslinde, zulmden azadliga hicret idi. Kerbela azadliq mektebine, ehsqin qiblesine cevrildi. Bes eger Imam Huseyn (e) olunan tovsiyyelere qulaq asib Kerbelaya getmeseydi nece? Sonraki nesiller "getseydi, Islam ugrunda qiyam etseydi, bele olmazdi"- demeyecekdirlermi? Ish burasindadir ki, Imam Huseyn (e) meqsedi Kerbelaya shehid olmaq ucun deyil, babasi Hezret Muhemmedin (s.e.s) dinini qorumaq, yeni insanlari pis ishlerden cekindirmek ve yaxshi ishlere devet etmek idi.Imam Huseyn (e) buyurur:" Bizim kimiler Yezid kimilere esla tabe olmazlar". 

                           Kerbelanin verdiyi neticeler 

              Diger inqilablardan ferqli olaraq, Kerbela inqilabi oz neticelerini Imam Huseynin (e) shehadetinden sonra verdi. Onlarin en ehemiyyetlisi bunlardir:
          * Muselman ummeti qeflet yuxusundan oyadildi ve onlarda mehv olmaqda olan zulme qarshi mubarize ehval-ruhiyyesi yeniden oz behresini verdi.
         *Kerbela hadisesi her bir muselmanin vicdaninda gunah hissinin oyanmasina sebeb oldu. Ozlerini gunahkar hesab eden muselmanlar Imam Huseynin (e) intiqamini almaq fikrine dushduler. 
        * islamin esaslarindan olan ve artiq unudulan "yaxshi ishlere devet, pis ishlerden cekindirmek" prinsipi yeniden dini ideologiyaya cevrildi. 
        *Kerbela qiyami hetta bir nece esr sonra muselmanlarda zulme qarshi ehval-ruhiyyesini guclendirdi. Bu ve ya bu kimi amiller Kerbela hadisesinin bu gunedek yashamasina sebeb oldu. Hindistanin azadliq herekatinin rehberlerinden olan Mahatma Qandi oz xalqina etdiyi tovsiyelerinden birinde deyir:" Men her ne oyrendimse, muselmanlarin Imami olan Huseyn ibn Elinin (e) qiyamindan oyrendim. Eger sizde veteninizin azad olmasini isteyirsinizse, onun tek zulme qarshi mubarize aparin".
Category: Diger me'lumatlar | Baxış: 2505 | Added by: el-kafirel_kufri | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Yalnız qeydiyyatdan keçmiş şəxslər şərh əlavə edə bilər.
[ Qeydiyyat | Giriş ]