Bazar ertəsi, 2024-04-29, 11:53 AM
Allahın Peyğəmbəri (s): «Zirəklərin ən zirəyi günahlardan çəkinmək, axmaqların ən axmağı isə günah işlər görməkdir»
Əsas səhifə » 2009 » Dekabr » 30 » Iki qurbanliq arasinda ferq
7:36 AM
Iki qurbanliq arasinda ferq

 


Iki qurbanliq arasinda ferq

           Allahin ozune "Xelil" (dost) secdiyi Hz. Ibrahim (e) sinaq meydanina cekilir. O,Allahin emri ile sevimli heyat yoldashi Haceri ve iller boyu hesretinde oldugu Ismaili susuz sehraya aparir.
           Ibrahim (e), Hacer ve Ismail susuz sehrada.Bir azdan Ibrahim (e) gedecek, Hacer ile sudemer Ismail tek qalacaq. Onlar artiq tekdirler. Allahin dostu belece oz ailesini qurban verir.


             Allah yer uzerine Oz yerine xelife secdiyi Imam Huseyni (e) ailesi ve sehabeleri ile birlikde Kerbela colunde gormek isteyir. Hecc ziyareti qurtarar-qurtarmaz Allah ashiqleri artiq Kerbela colundedirler. Hacer Ismailin ah-nalesini eshidib sehraya uz tutur, su tapmasa da, qayitdiqda Allahin onlara hediyye etdiyi ve Ismailin ayaqlari altinda zem-zem qaynadigini gorur.Insanlar qiyamete qeder bu sudan icecek, destemaz alacaq. Imam Huseyn (e) xanimlarini ve korpe sudemer ciyerparesini Kerbela colune getirdi. Amma Hacerden ferqli olaraq,Imam Huseynin (e) xanimlarini susuz qoyub doyduler,boyunlarindan, qulaqlarindan zinet eshyalarini qopardilar. Ismailden ferqli olaraq Eliesger ucun su qaynamadi,susuz qalmaqla yanashi, atasinin qollari uste korpe bogazi ucgusheli oxla vurulub qanina qeltan oldu. Ibrahim (e) ailesi ile birlikde imtahandan cixdi ve Allah onlara Zem-zemi hediyye etdi.Imam Huseyn (e) imtahandan cixdi, amma Allah ona goz yashini hediyye etdi. Qiyamet gunune qeder onu sevenlerin goz yashlari Imam Huseynin (e) hediyyesidir. Zem-zem suyu ile destemaz almagin ve onu icmeyin savabi yoxdur. Amma Huseyn (e) ucun axidilan goz yashlarinin savabi olduqca coxdur. Cunki zem-zem suyu dashi yararaq cixir, Imam Huseyn (e) ucun axidilan goz yashlari ise qelb evinden cixir,. Bunlar sheirane sozler deyil, heqiqetdir.
                Peygember (s.e.v.v) sevimli ovladinin musibeti haqda buyurdugu hedislerden birinde buyurur: " Qiyamet gunu Huseynin ucun aglayan gozler bela gormez".
         Imam Sadiq (e)-dan neql olunan hedisde buyrulur: " Kim babam Imam Huseyne (e) aglasa , yerinden qalxmazdan evvel gunahlari deryalar qeder olsa bele, hamisi bagishlanar"

          Ele bu sebebdende Peygember (s.e.v.v) mesum imamlar Imam Huseynin (e) faciesinin her ile qyd olunmasina tekid etmishler. Bundan elave,bash veren hadiseni her ile qeyd etmekle Imam (e) bezilerine qrnek olaraq qoydugu azadliq mektebini xatirlamish oluruq. Imam Huseyn (e) qiyami " Oanin qilinc uzerindeki qelebesi" idi. Tarixde belkede ilk defe meglub eden yox, meglub edilen teref qelebe caldi. Ashira hadisesi bizlere xeyrin sher uzerinde qelebesini simvolize eden hadisedir.


Category: Diger me'lumatlar | Baxış: 3809 | Added by: el-kafirel_kufri | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Yalnız qeydiyyatdan keçmiş şəxslər şərh əlavə edə bilər.
[ Qeydiyyat | Giriş ]