Çərşənbə günü, 2024-04-24, 3:38 AM
Allahın Peyğəmbəri (s): «Zirəklərin ən zirəyi günahlardan çəkinmək, axmaqların ən axmağı isə günah işlər görməkdir»
Əsas səhifə » 2010 » Yanvar » 7 » Elametlere inanma
8:16 AM
Elametlere inanma

Elametlere inanma



          Gunumuzde bir coxlari ozlerini qorumaq ucun talisman, yaxud gozmuncugudan istifade edir, 13 reqemini nehs sayir, qarshidan qara pishik kecmesini, heftenin bazar ertesi gunlerini, evde siniq guzgunun olmasini ugursuz hesab edir, qapida gorushmeyi,axshamcagi ev supurmek ve dirnaq tutmagi ugursuzluq sayirlar. Evin muhafizesi ucun nal asir,tek asqirmagi bed deyerlendirir, bu kimi cefeng inanclara baglayirlar. Insan bu cur elametlere inanmaqla normal yashayishini yersiz ve me'nasiz olaraq mehdudlashdirir. Adam asqirmaga bele qorxur ki, "tek sebr" geler, yanindakilar onu qinayar. Axi ne dinimiz, ne de elmle uzleshen bele hereketlerin ne me'nasi var ki?!.
         Islam dini movhumat ve xurafatlara qarshi barishmaz movqe tutur ve bele hallarla mubarize aparir. Elametlere inancda xurafatdan ireli gelir. Halbuki inanca aid sheyler yalniz Allahin buyurdugu, Muhemmed Peygemberin (s) bizlere oyretdiyi cercivede menimsenilmelidir. Dinimizin, imanimizin, eqide ve emellerimizin ilahi qaynagi mehz Allahin nazil etdiyi Qur'ani Kerimdir! Zaman-zaman dini biliklerin nisbeten zeif teblig olundugu toplumlarda ister-istemez zehinlerin, insan fantaziyalarinin meydana getirdiyi inanclar bir eqideye cevrilir. Hec bir dini ve emli esasi olmayan movhumatlar dinde ve realliqda olmayan bir sira hereketleri gundelik heyata daxil edir. Be'zen bunlara hetta dini don da geyindirilir ki, bu da, eslinde, en boyuk gunahlardan sayilir. Dinde olmayan bir sheyi din adiyla dine daxil etmek-" bidet" adlanir. ve dinimiz her nov bidete qarshi keskin mubarize aparir.
            Peygember (s) deyib ki, her bir bidetin sonu cehennem odudur. Dinimiz bu kimi cefeng hallara qarshi mubarizeni her birimizin uzerine bir ohdelik qoyub ve bizlere oyredib ki, bizi her sheyden qoruya, bize her an dayaq olan yalniz Allahdir ve hec bir elamet bizim heyat yolumuz qarshisinda manee ola bilmez!

Category: Bezi meslehetler | Baxış: 1735 | Added by: Fussilət | Rating: 3.0/2
Total comments: 2
0  
2 el-kafirel_kufri   (2010-01-08 6:50 PM) [Daxil et]
Ya_Zehra va aleykum salam.Allah razi olsun sizden. Heqiqetde bele hallar tez-tez rast gelmek olur. Allaha tevekkul etmek evezine bu cur inanclara inanirlar. Cox kederli bir haldir.

0  
1 Ya_Zehra   (2010-01-07 10:15 PM) [Daxil et]
Bismillehir Rahmenir Rahim. Salam Eleykum. Dogru deyirsiniz, bu gunku gunumuzde bele hallara tez-tez rast gelmek olar.
Bir gun xanımı Kerre xatun Movlane Celaleddin Ruminin libası eyninde oldugu halda qopan duymesini tikerken xalq arasında yayılmısh batil bir inancı xatırladaraq bele deyir: " Agzına sap qoy ki, ugursuzluq olmasın! " Movlana xanımının bu teklifine gulerek bele cavab verir: " Qorxma! Agzımda "Qul huvellahu ehed" var. Onu dishlerimle ele sıxıram ki, hec bir shey olmaz!"

Yalnız qeydiyyatdan keçmiş şəxslər şərh əlavə edə bilər.
[ Qeydiyyat | Giriş ]