Cümə günü, 2024-03-29, 9:39 AM
Allahın Peyğəmbəri (s): «Zirəklərin ən zirəyi günahlardan çəkinmək, axmaqların ən axmağı isə günah işlər görməkdir»
Əsas səhifə » 2010 » May » 19 » Axtaran tapar, yoxsa tapan axtarar?
8:24 PM
Axtaran tapar, yoxsa tapan axtarar?

Axtaran tapar,
yoxsa tapan axtarar?

Bezen kuce ile gederken qarshimiza pul ve ya diger bahali eshyalar cixir. Bir coxlari onu ozunku bilib ata mali kimi sahib cixir. Amma dinimiz bu meseleye baxishi tamam ferqlidir.
Eger tapilan mal 2,5 q gumush deyerinde olarsa, ehtiyaci oldugu teqdirde onu ozune goture biler, amma yaxshi olar ki, sahibinin adindan sedeqe versin.
 
Eger tapilan malin qiymeti 2,5 q gumush deyerinden az olarsa ve tapan onun sabibini de taniyarsa, sahibinin verib-vermediyi teqdirde ondan istifade ede bilmez. Sahibi melum olmadiqda onun adindan sedeqe vere biler. Sahibi melum olub malinin sedeqe verildiyine razi olmadiqda ise evezi odenilmelidir.
 
Tapilan mal 2,5 q gumush deyerinde oldugu ve elametleri ile sahibini tapmaq mumkun oldugu teqdirde elan edib 1 il muddetinde saxlamaq lazimdir. Eger 1 ilden sonra sahibi tapilmazsa, xarab olmayacagi teqdirde, ya sahibini gozlemeli, ya da onun adindan sedeqe vermelidir. Bir il muddetinde saxlanilan mal sehlenkarliq uzunden xarab oldugu teqdirde onu tapan shexs sahibine evezini odemelidir.
Eger bir shexs her hansi bir sheyi taparsa, bashqasi ise onun mali oldugunu iddia ederse, iddiacinin itirdiyi malin ehemiyyetini sorushmalidir. Sadalanan elametler tapilan malda olduqda onun sahibine qaytarmaq lazimdir.
 
Eger tapilan pul olarsa, onun miqdari, teze, yaxud kohneliyi sorushulmalidir.
 
 
 
Category: Bezi meslehetler | Baxış: 1116 | Added by: Fussilət | Rating: 2.0/1
Total comments: 0
Yalnız qeydiyyatdan keçmiş şəxslər şərh əlavə edə bilər.
[ Qeydiyyat | Giriş ]