Şənbə günü, 2024-04-20, 4:41 PM
Allahın Peyğəmbəri (s): «Zirəklərin ən zirəyi günahlardan çəkinmək, axmaqların ən axmağı isə günah işlər görməkdir»
Əsas səhifə » 2010 » Yanvar » 28 » Ana ureyi
10:34 PM
Ana ureyi


Ana ureyi


      "Sudemer korpenizi sol terefinizde yatirdin"( Imam Cefer Sadiq (e))

          Imam Sadiqin (e) tovsiyesinden duz, 14 esr kecir. Alimler bu vaxta qeder sudemer korpelerin analarinin sag terefinde yatirilmasina neinki meslehet gormur, hetta bu ishin tehlukeli oldugunuda bildirir. Lakin zaman oz sozunu deyir. XlX esrin ikinci yarisinda ABS-da sudemer korpelerin heyat, reftar ve davranishlarini tehqir eden Kornil Universiteti tesis olunur.
            Universitetin tedqiq etdiyi movzulardan biri de dunya muzeylerinde uzerinde analarin sudemer korpelerini qucaqlarinda nece tutmali olur.
          Aparilan arashdirmalardfan bele melum olur ki, dunya muzeylerinde saxlanilan 466 resm eserinden 373-de asnalar oz sudemer korpelerini sag terefinde saxlayirlar. Bu ise resm eserinin 80%-ni teshkil edirdi. Sonradan aparilan arashdirmalardan bele melum olur ki, analarin sol terefinde yatirilan sudemer korpeler qidalandiqdan sonra, analarin sol terefinde yatirildiqdan onun urek doyuntusunu eshidir ve belece, daha tez yuxuya gedir ve eyni zamanda, yuxudan tez-tez oyanmirlar. Alimler sinaq meqsedile oz tedqiqatlarini qara ve qirmizi derili qadinlarin uzerinde de davam etdirirler, lakin elde olunan netice evvelkinden hec ne ile ferqlenmir.

          Kornil Universiteti bashladigi tedqiqat ishini davam etdirir. USM 9ultra ses muayinesi) ixtira olunduqdan sonra, ana betnindeki ushaq her terefli muayine olunur ve onun ana ureyinin sesine nece reaksiya vermesine xususi diqqet yetirilir. Alimleri bele bir sual maraqlandirmaga bashlayir: goresen, ana betnindeki ushaq anasinin urek sesini eshitmese, bu ona nece tesir gostere biler? Tebii ki, ananin ureyini dayandirmaq olmazdi. Cunki bele oldugu halda, urekdeki qan dovrani dayanacaq, bu ise ilk novbede, ananin olumune, sonra ise qanla qidalanan korpenin telef olmasina sebeb olacaqdir. Tecrube diger memeliler uzerinde aparilir ve bele melum olur ki, ana heyvanin urek doyuntusu kesildikden (yeni urek dayanandan) sonra betnindeki bala derhal buna menfi reaksiya gosterir ve cox kecmeden balanin ozu de telef olur.
          Ana betninde olan korpe anasinin sesine o qeder verdish edir ki,dunyaya geldikden sonra da onun sesini eshitmedikde, ciddi narahatliq hissi kecirmeye bashlayir.Nehayet, alimler bele bir qenaete gelirler ki,ister ana betninde olsun, isterse de dogushdan sonra, ana ureyinin doyuntusunu eshiden korpeler olduqca rahat olur ve bu onlarin qidalanmasinda da boyuk rol oynayir.
           Kornil Universitetinin tabeliyinde olan butun dogum evlerinde bashqa bir maraqli tedqiqat ishi aparilir.Sudemer korpelerin qidalanma saati qaranliq otaqlara yerleshdirilir ve hemin otaga suni urek doyuntusu sesleri verilir.Bir qeder sonra urek doyuntusunun sesi kesilir. Bele melum olur ki, ushaqlar urek doyuntusu seslerini eshiderken ishtahla qidalanir, eshitmedikde ise narahatliq hissi kecirir ve ishtahsiz qidalanirlar.
tedqiqatlar bununla kifayetlenmeyib, ushaqlarin urek doyuntusunun tempine olan hessasliqlarini da yoxlamaq qerarina gelirler.yetkinlik yashina catmish kishi ve qadinlarin urekleri adi halda deqiqede 72 defe vuruldugu bir halda, otaga deqiqede 110-120 defe vuran suni urek doyuntusu verilir.Sudemer korpeler derhal bunna da menfi reaksiya verir. ve dayanmadan aglamaga ve shuven qoparmaga bashlayirlar.Bu da melum olur ki, sudemer korpeler tek urek doyuntusunun tempine deyil, hem de verilen sesin tonunada xususi hessasliq numayish etdirirler.Bele ki, adi halda eshitdikleri tebii urek doyuntusunu suni halda dinledikde hec bir menfi reaksiya vermir, ses tonu coxaldiqda ise derhal narahat olur ve bu defe de aglamaga bashlayirlar.
            Konul Universitetinin elmi heyetinin uzvu Doktor Li Salek bu movzu etrafinda tedqiqat ishlerini davam etdirmek meqsedile dunyanin bir cox olkelerine seyahet edir. O, apardigi arashdirmalarin birinde qeyd edir ki, analar ushaqlari ile yol kecmek isterken onlari sol terefinde saxlayir ve ya qucaqlarina alirlar. Solaxay analar ise eksine olaraq, ellerinde bazar cantasi ve ya buna oxshar bir shey oldugu zaman ushaqlarini sag terefinde tutur, cantani ise sol elleri ile dashayirlar. Doktor Li Salek dogum evini terk eden qadinlarin hamisindan ushaqlarini ne ucun sol terefinde tutduqlarini sorushur, lakin analardan bir neferde olsun buna cavab vere bilmir. O, analara bunun urekle elaqeli oldugunu izah ederek deyir:" Butun bunlar onlarin hele betnlerinizde olduqlari zaman urek doyuntusune verdih etdiklerinden ve bundan asili olmalarindan ireli gelir. Eger fikir vermisinizse, onlar gecenin bir alemi acdiqlari zaman oyanir ve derhal sol doshlerinizi tapib ondan sud emmeye bashlayirlar..."
             Butun bunlar tesadufu deyil, deqiq qanunauygunluqlarindan ireli gelir. Bu, Ilahi qanunlar toplusunun bir numunesidir. Lakin maraqlidir, goresen, hicretin ikinci yuz illiyinde ereb diline hec bir tibbi kitab tercume olunmadigi vaxtda, Imam Cefer Sadiq (e) dunya alimlerini ne az, ne cox, duz, XlX esr qabaqlayaraq bele bir melumati nece vere bimishdir? Meger Allahin lutf ve merhemeti olmadan kimse bele bir elme yiyelene bilermi? Sozsuz ki, yox. Demeli, elm ve melumatlari tek oxumaq ve tehsil almaq yolu ile deyil, Ilahi lutf ve merhemetle elde etmek de mumkundur.
Category: Bezi meslehetler | Baxış: 2344 | Added by: el-kafirel_kufri | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Yalnız qeydiyyatdan keçmiş şəxslər şərh əlavə edə bilər.
[ Qeydiyyat | Giriş ]