Cümə axşamı, 2024-04-18, 6:04 AM
Allahın Peyğəmbəri (s): «Zirəklərin ən zirəyi günahlardan çəkinmək, axmaqların ən axmağı isə günah işlər görməkdir»
Əsas səhifə » 2009 » Avqust » 31 » ZEKAT
1:29 AM
ZEKAT

ZEKAT

 "Onların mallarından zekat al! Bununla onların mallarını ve canlarını temizlenmiş ve pak etmiş olarsan. Onlara dua et, chunki senin duan onlar uchun aramlıq, rahatlıqdır. Allah (her şeyi) eşiden ve bilendir". Muselmanların muhum iqdisadi vezifelerinden biri "Zekat" odemekdir. Zekatın ehemiyyeti haqqında yalnız onu demek kifayetdir ki, zekat Qurani-Kerimde namazdan sonra gelir, imanın ve emeli salehliyin nişanesi olaraq gosterilir. 

ZEKATIN VACİB OLDUĞU ŞEYLER:
1. Buğda.
2. Arpa
3. Xurma
4. Kişmiş
5. Qızıl
6. Gumuş
7. Deve
8. İnek
9. Qoyun
ZEKATIN VACİB OLMA ŞERTLERİ
1.Mal nisağb heddine chatmalıdır (nisab heddi-yeni bu şeylerin mueyyen olchusu).
2.Onun sahibi heddi-buluğa chatmış olmalıdır.
3.Aqil olmalıdır (deli olmasın).
4.Azad olmalıdır.

5.oz malından istifade ede bilen olmalıdır.

Qızılın nisabı :
1.Eger 15 adi misqala (1 misqal 4.5 qram) chatsa ve başqa şertler movcud olsa onun 1/40-i zekat verilmelidir. Bu qeder olmasa vacib deyil.
2.Eger 15 adi misqalın ustune 3 adi misqal elave olunsa, 18 misqalın hamısının zekatı 1/40 verilmelidir.
eger 3 misqaldan az elave olunsa tekce 15 misqalın zekatı verilmelidir.
Gumuşun nisabı:
1.Eger gumuş 105 misqala chatsa, başqa şertler de movcud olsa, insan onun 1/40-ni vermelidir.Eger bu miqdara chatmasa zekat vacib deyil.
2.Eger 105 misqalın uzerine 21 misqal elave olunsa, butun 126 misqalın zekatı qeyd olunduğu kimi verilmelidir. Eger 21 misqaldan az elave olunsa tekce 105 misqalın zekatı verilmelidir.
Devenin nisabı
Devenin sayı Zekatın miqdarı

5 1 qoyun
10 2 qoyun
15 3 qoyun
20 4 qoyun
25 5 qoyun
26 2 yaşına daxil olmuş 1 deve
36 3 yaşına daxil olmuş 1 deve
46 4 yaşına daxil olmuş 1 deve
61 5 yaşına daxil olmuş 1 deve
76 3 yaşına daxil olmuş 2 deve
91 4 yaşına daxil olmuş 2 deve
121 ve yuxarı 40-40 hesab olunmalıdır. Her40 başın zekatı 3 yaşına daxil olmuş 1 deve, yaxud 50-50 hesab edilib-her 50 deveye 4 yaşına daxil olmuş 1 deve. Ve ya 40-50, 40-50 hesablanmalıdır.

İneyin nisabı
İneyin iki nisabı var:

1.İneklerin sayı 30-a chatsa qeyd olunan şertlere malik olarsa, 2 yaşına daxil olmuş bir dana vermelidir.
2.İneklerin sayı 40 chatsa 3 yaşına chatan bir dişi danadır. Otuzla qırx arasında zekat vacib deyil yeni 30 ineyin zekatı verilmelidir. 40 dan 60 -a chatmayıbsa 40 ineyin zekatı verilmelidir. 60 -a chatandan sonra birinci nisab ikiqat olduğundan 2 baş iki yaşlı dana vermelidir. Hemchinin yuxarı getdikce ya 30-30 ya da 40-40 ve ya 30-40-la hesablanmalıdır.
Qoyunun nisabı
Qoyunların sayı zekatın miqdarı 40 1qoyun
121 2qoyun
201 3qoyun
301 4qoyun
400 ve ondan artıq Her 100 başuchun bir qoyun verilmelidir.

ZEKATIN İSTİFADE YERLERİ
1.Feqire (ozunun ve ailesinin illik xercini temin ede bilmeyen şexs)
2.Miskine- miskin feqirden de pis veziyyetde olan.
3.İmamın ve naibinin terefinden zekatı yığğıb saxlamaq ve muhasibe edib hemin malı İmam ve ya naibine ve ya feqire chatdırmaq uchun teyin olunan şexse
4.Zekat verilerse İslam dinine yonelen, yaxud muharibede muselmanlara komek eden kafirlere, hemchinin zekat verilerse imanları guclenen zeif muselmanlara.
5.Qulların alınıb azad olunmasına
6.oz borcunu vere bilmeyen borclulara.
7.Allah yolunda: Yeni mescid, medrese tikmek, umumi -dini menfeeti olan işler gormek, yaxud korpu tikilmesi, yolların temir olunması kimi xeyri muselmanlara chatan ve umumiyyetle İslam ve muselmanların xeyrine olan her bir işe.
8.İbnus-sebile (seferde pulu qurtaran yolda qalan şexs)
ZEKATIN ODENME VAXTI
Buğda, arpa- samandan ayrılandan sonra
Uzum - quruyub kişmiş olandan sonra
Xurma- quruyub quru xurma olandan sonra
Qızıl, gumuş, deve, inek, qoyun- 11 ay tamam olandan sonra

FİTRE ZEKATI
Bir şexs Fitr bayramı gecesinin gun batan chağına hetta bir neche an qalanda bele, heddi-buluğa chatan, aqil, feqir ve bir kesin qulu olmasa ozu ve onun chorek yeyenleri sayılan her nefer uchun buğda, arpa, xurma, kişmiş, duyu, qarğıdalı ve s. kimi şeylerden teqriben 3 kq miqdarında musteheqqe (fitre zekatına layiq olan şexse, ehtiyacı olana) vermelidir.
Eger bunların her hansını pulunu verse, kifayetdir.
Eger bir kes ozunun ve ailesinin illik qazancını te'min ede bilmese ve te'min etmek uchun işi, qazancı, kesb-ticareti de olmasa feqirdir ve fitre zekatı ona vacib deyil.
Her kes Fitr bayramı gecesinde (meğrib vaxtı) onun chorek yeyenleri hesab olunan şexslerin fitre zekatını vermelidir: ister boyuk olsun, isterse kichik; ister muselman olsun, isterse de kafir; ister onların xercleri o şexse vacib olsun, isterse de olmasın; ister oz şeherinde olsun, isterse de başqa şeherde.
Fitr bayramı gecesinde iftar vaxtından qabaq ev sahibinin razılığı ile eve daxil olan ve onun chorek yeyeni hesab olunan qonağın fitresi ev sahibine vacibdir.
Fitr bayramı gecesinde iftar vaxtından qabaq ev sahibinin razılığı olmadan eve daxil olan ve bir muddet onun yanında qalan qonaq onun chorek yeyenlerinden hesab olunarsa, ehtiyata esasen onun fitresi ev sahibine vacibdir.
Hemchinin, insanın xercini vermeye mecbur etdiyi şexsin de fitresini vermelidir.
Fitr bayramı gecesi meğribden sonra gelen qonağın fitresi (meğribden evvel de'vet olunmuş olsa ve orada iftar etse bele) ev sahibine vacib deyil.

Category: Exlaq | Baxış: 1299 | Added by: es-selat | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Yalnız qeydiyyatdan keçmiş şəxslər şərh əlavə edə bilər.
[ Qeydiyyat | Giriş ]