Cümə günü, 2024-03-29, 10:18 AM
Allahın Peyğəmbəri (s): «Zirəklərin ən zirəyi günahlardan çəkinmək, axmaqların ən axmağı isə günah işlər görməkdir»
Əsas səhifə » 2009 » Avqust » 20 » Xristianligin heqiqeti
8:46 AM
Xristianligin heqiqeti



Dorduncu fesil

Isa Islam ve Kilse nezerinden.



"Isaya nisbetde iki xalq helak oldu: Birinci onunla dusmencilik edib, bohtan deyen yehud. Ikinci ona mehebbet besleyib, Allah adlandiran xristianlar" (Bihar 35-ci cild. seh.342,teze cap.)

Islam Peygemberinden

Kilsenin Mesih baresinde terminleri:
"Allah hemin Isadir!"
"Saul dedi:Ya Rebb, sen kimsen?
Rebb ise dedi: "Men te'qid etdiyin Isayam!" (Hevarilerin isleri 9-cu fesil, 5-ci bend)
"Isa Allahin dogulan ogludur!"
Lakin muvafiq vaxt geldikde, Allah,qadindan dogulmus,qanun altinda dogulmus,oz oglunu genderdi ki,...(Qalatiyalilara mektub, 4-cu fesil,4-cu bend)



Iblis ve Allahin oglu?!


Isla veftiz olunub o anda sudan cixdi: ve budur, goyler acildi ve Allahin Ruhunu goyercin kimi enib onun uzerine geldiyini gordu:
Ve budur, goylerden bir ses dedi: "Bu menim sevgili oglumdur. Ondan cox memnunam"(Matta Incili 3-cu fesil 16-17-ci bend.)
Bundan sonra Ruh Isani iblis terefinden imtahan olunmaq ucun sehraya apardi. Qirx gun, qirx gece oruc tutduqdan sonra, acdi.
Onu imtahan eden iblis yaxinlasib dedi:"Eger sen Allahin oglusansa, soyle ki, bu daslar coreye donsunler"...Sonra iblis Onu muqeddes sehere getirir....ve ona deyir:"Eger sen Allahin oglusansa,azunu asagi at."
Isa ona dedi:" Sen, Allahin Rebbi,senama"(matta Incili 4-cu fesil 1-8 bendler)

Iblis tekrar Isani cox yuksek bir dagin ustune getirdi ve ona dunyanin butun padsaqliqlarini ve onlarin iccetini gosterdi:Ve Iblis dedi:"Eger yixilib mene secde qilsan, butun bu seyleri sene vererem".
O zaman Isa ona dedi:"redd ol seytan, zira: Rebb Allaha secde qil ve yalniz Ona qulluq et, deye yazilmisdir"(Matta Incili 4-cu fesil,8-10 bendler)

Allah miqiyye e'tiqadnamesinde.



Miladi 325-ci ilde Konstantiyenin yaxinliginda yerlesen Niqiyye seherinde <<Ariyus>> ile<<Isgender>>arasinda olan ixtilafi hell etmek ucun Rum imperatoru terefinden sura teskil oldundu.
Iclas hemin meselenin muzakiresi ile baslandi. Neticede Ariyus ve onun ardicillarini eqideleri redd olundu.
Onlar yeni tefekkur ve realist nezeriyyelerine gore ittiham olunub, imperatorun emri ile surgun olundular. Rey ustunluyu ile e'tiqadnamenin movzusu, asagida verilen serh ile suraya teqdim edildi ve sura uzvlerinin hamisi onu imzaladilar.

Biz vahid Allaha, Ata, her ise qadir, goze gorunen ve gorunmeyen butun movcudatlari yaradan vahid Allaha Isa Mesihe iman getiririk. O, atasindan dogulmusdur. Allahin ogludur. Atasinin zatindan yegane movluddur.
Atasi ile bir zatdandir. Yer uzerinde ve semalarda her sey onun vasitesi ile vicuda gelmisdir.

O,Biz Adem ovladlarina xatir ve bizim nicatimiz ucun yer uzerine enib, cisimlesib, insan olmusdur.Zehmet cekib ve ucuncu gun qebrden qalxib semaya qalxmisdir.Dirileri ve oluleri muhakime etmek ucun yeniden yer uzerine enecek.

Ve le'net olsun o keslere ki, deyirler; Onun vicudu olmayib, ya vicudu tapdiqdan qabaq, olmayib, yaxud yoxluqdan vicuda gelib.
Ve o keslere le'net olsun ki, onun diger zatdan ve cinsden oldugunu, yaxud onun deyisiklere me'ruz qaldigini iqrar edirler.
Bu e'tiqadname sonralar genis yayilmisdir. Xristianlarin hal-hazirda oxuduqlari Niqiyye e'tiqadnamesi hemin budur.(Rum Imperatorlugunda ve Iranda qedim kilse tarixi" seh.241-244.B.M Miller.)
Deyilen e'tiqadnemenin ve Incillerin metleblerinden me'lum olur ki, xristianliq iki sehv ve xurafi eqideye me'ruz qalmisdir.
1. Allahi, terkibden ve cuzvlerden ibaret oldugunu bilmisdir. Cunki, bu cur olmasa,ondan bu cur cuzvunu anlayib,ovlad suretinin almasi mumkun olmazdi.
Aydindir ki, Allah hec bir terkibden ibaret deyil. Cunki Ilahiyyet Alimlerinin filosoflarinin dediklerine gore:Her bir murekkebin oz terkib hisselerine ve onlari xariciden tertib eden quvveye ehtiyaci vardir.Ve bu da butun mexluqatdan hemin oz ehtiyacsizligi ile ferqlenen,hec bir seye ehtiyaci olmayan Allah ile uygun gelmir.(Diqqet yetirin)
2. Isa-Mesih acliga ve susuzluga ducar olurdu.
Cetinlik ve eziyyetlerde narahat olub, heqiqi vahid Allahdan komek isteyirdi.Ve umumiyyetle mehdudi bir vicud idi. Onu Allah ve qeyri mehdud hesab edirdiler, o halda ki,bu eqidenin yalmis olmasina zerre qederde subhe qalmir.Cunki Mesihi Allah ile eyni bilirler. Ele bil ki, deyirik:
<< Hududu olmayan mehdud ve sonu olmayan son.>>
Azir zamanlarda be'zi xristian yazicilari deyirler; Xristianlarin eqidesi budur ki, Allah ozunu beser suretinde tezahur ede biler.(<<Muaecelli Allah>> Nurcehan nesri.seh.20-24)
Amma qafildirler ki, bu soz Allahin hududsuz olmagi ile hec de uygun gelmir.Bundan elave bele olan suretde gerek Allah sair mumkun movcudatlar kimi deyisiklik ve inkisaf qabiliyyetine malik olsun!!

Daha gulunc olan sozleri budur ki, boyuk okeanin suyunda bir qab su goturub ve ona okean demek mumkun oldugu kimi hemcinin Isaninda bu dunyada imkan derecesinde Allahin ruhu ile dolu olmasida mumkundur.(Hemin kitab 25-ci seh)
Allahin murekkeb olmamasi aydin oldugu suretde onun vicudunu okeanla muqayise etmek sehvdir. Allah cuzuvlerden ibaret deyil ki, Onun bir miqdarini Mesihin qabina tokmek mumkun olsun.
Xristianlar oz movcudiyyetlerini qoruyub saxlamaq ucun nacar qalib bu cur movhumat ve xurafat eqidelere el atiblar.


Islamin Allaha ve Mesihe nisbet te'limleri.


""Ya Muhammed" De: Odur vahid Allah. Haminin ona ehtiyaci var. Dogmayib ve dogulmayib. Ve hec kes Ona tay ola bilmez.Tovhid suresi.
Buna esasen her nov sirk but perestlik, dogmaq ve dogulmaq ve cisimlesmek Islamda inkar edilir. Allah teala butun ber-bezeklerden pak ve muqeddesdir.
Yehudiler dediler:<<Uzeyr>> Allahin agludur. Mesihiler dediler, mesih Allahin ogludur.
Bu onlarin agiz sozleridir(heqiqet deyil) ve bundan qabaq kafir olanlarin sozlerine oxsayir...
Bu esrin Muheqqiqlerinden be'zileri iki ehdleri budai ve digerlerinin eqideleri ile muvafiq oldugunu tesdiq edirler.Bu eqidelerde muvafiq ve uygun cehetler o qeder coxdur ki, melumati olan insanda, xristianliqda musahide olunan movhumat eqidelerinin basqalarindan goturulmus olduguna zerre qeder de sekk yeri qalmir(<<El-mizan 9-cu cild.seh 254)

O kesler ki, dediler: <<Allah Meryemin oglu Mesihdir>>kafir oldular.(Ya Peygember) De:Eger Allah Meryemin oglu Mesihi ve onun anasini ve yer uzunde onlarin hamisini helak etmek istese, kim ona mane ola biler?(Maide suresi 17-ci aye)

<< Hemd olsun o Allaha ki, bu kitabi oz bendesine nazil etdi ve onda hec bir eyrilik qerar vermedi>> ki, (bu kitab ile).... qorxutsun o kesleri ki, yehudi ve xristianlar dediler;Allah ozune ogul goturubdur. Onlar ve onlarin ata-babalarinin bu sozunden hec bir elmleri yoxdur.
Onlarin agizlarindan cixan soz boyuk yalan ve iftiradir... Ne ucun xata xatir oz canini helakete salirsan ve teessuf kecirir. Sen ki, niye bu Qur'ana iman getirmirler.(<<Kesf>> suresi 1-6-ci aye)

Qur'an eziz Peygembere buyrulur; (Ya Muhemmed) De, Hemd olsun Allaha ki, ozune ovlad goturmeyib ve onun mulkunde ve seltenetinde serik yoxdur.(<<Beni Israil>> suresi 111-ci aye)
Bunlar Qur'an ve Islamin te'limleridir, bundan qabaqda incil ve xristianligin te'limleri ile tanis oldunuz. Indi ise oz re'yinizi soyleyin...

Category: Xristianliq | Baxış: 2959 | Added by: Fussilət | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Yalnız qeydiyyatdan keçmiş şəxslər şərh əlavə edə bilər.
[ Qeydiyyat | Giriş ]