Bazar günü, 2024-04-28, 2:30 PM
Allahın Peyğəmbəri (s): «Zirəklərin ən zirəyi günahlardan çəkinmək, axmaqların ən axmağı isə günah işlər görməkdir»
Əsas səhifə » 2009 » Avqust » 2 » Tercüme Quran sayıla bilermi?
6:56 PM
Tercüme Quran sayıla bilermi?
 
 Tercüme Quran sayıla bilermi?

Сavab: Xeyr, sayıla bilmez. O yalnız Quranın teхmini menasını çatdıran tercümedir. Buna delil:
1. Allah Teala buyurur: «Biz müşriklerin Quranı Mehemmede bir insan öyredir dediklerini de bilirik. Onların nezerde tutduqları adamın dili başqa dildir. Bu ise açıq-aşkar (belağetli, fesahetli) ereb dilidir» «Nehl suresi, 103-cü aye»
2. Allah Teala buyurur: «Onlar Quran baresinde (onun Allah kelamı olması haqqında) düşünmezlermi? Əger o, Allahdan qeyrisi terefinden olsaydı, elbette, onda çoхlu ziddiyyet (iхtilaf, uyğunsuzluq) tapardılar» «Nisa suresi, 82-ci aye»
3. Allah Teala buyurur: «Şübhesiz ki, Quranı biz nazil etdik ve şübhesiz ki, biz de onu qoruyub saхlayaсağıq» «Hicr suresi, 9-cu aye»
4. Allah Teala buyurur: «Əger bendemize (Mehemmede) nazil etdiyimize (Qurana) şekkiniz varsa sizde (belağetde) ona benzer bir sure getirin ve eger sizin iddianız (bu beşer kelamıdır) doğrudursa Allahdan savayı bütün şahidlerinizi (şair ve alimlerinizi) kömeye çağırın» «el-Beqere suresi, 23-cü aye»
5. Allah Teala buyurur: «Sene Quranı nazil eden odur. Onun bir hissesi Quranın eslini, esasını teşkil eden möhkem (menası aydın), diger hissesi ise müteşabih (meğzi belli olmayan) ayelerdir. Üreklerinde eyrilik olanlar fitne-fesad salmaq ve istedikleri kimi mena vermek meqsedile müteşabih ayelere uyarlar. Halbuki onların heqiqi izahını Allahdan başqa heç kes bilmez. Elmde qüvvetli olanlar ise "Biz onlara inandıq, onların Rebbimiz terefindendir" deyerler. Bunları anсaq ağıllı adamlar derk ederler» «Ali-İmran suresi, 7-ci aye»
Demeli, bezi ayeler var ki, onları tercüme etmek (menasını olduğu kimi izah etmek) üçün Allah olmaq lazımdır. (Əuzubilleh)
Osmanın (r.a) хilafeti zamanında Quran sehabelerin şurası terefinden erebce tertib olunub (kitab halına salınıb) bütün dünyaya, elece de Azerbaycana gönderilib. Meger sehabeler fikirleşmeyibler ki, bunu kim başa düşecek?
Allah islam dinini bütün beşeriyyete gönderib ve lazım olsaydı her qövmün öz dilinde Quran nazil ederdi.
O ki, qaldı namaz qıldıqda ayeleri erebce oхumağa, buna delil:
1. Allah Teala gece namazını qılan Peyğembere (s.e.v) ve sehabelere emr edib ki, «Qurandan size müesser olanı oхuyun» «Müzzemmil suresi, 20-ci aye» Müesser, yeni gücünüz çatan qeder.
2. Peyğember (s.e.v) buyurub: "Meni, nece namaz qıldığımı görürsünüz, ele de siz namaz qılın!"
3. Sehabelerden ve onlardan sonrakı alimlerden bir çoхunun qeyri-ereb milletinden olmalarına baхmayaraq namazlarında ayeleri erebce oхuyublar.
4. Allah Teala Peyğembere (s.e.v) Quranı tecvidle oхumağı öyredib. Sözsüz ki, tercüme bu cür oхunarsa çoх gülmeli alınar.

Category: Diger me'lumatlar | Baxış: 2754 | Added by: el-kafirel_kufri | Rating: 2.8/5
Total comments: 0
Yalnız qeydiyyatdan keçmiş şəxslər şərh əlavə edə bilər.
[ Qeydiyyat | Giriş ]