Cümə axşamı, 2024-03-28, 10:32 PM
Allahın Peyğəmbəri (s): «Zirəklərin ən zirəyi günahlardan çəkinmək, axmaqların ən axmağı isə günah işlər görməkdir»
Əsas səhifə » 2009 » Iyul » 31 » Müselmanın sifeti
5:17 PM
Müselmanın sifeti
 

 Müselmanın sifeti

En qisa sözle desek müselman, Allahdan basqa ilah olmadigina, Mehemmedin de onun qulu ve elçisi olduguna iman ve sehadeti eden sexsdir. Bu cehetle müselmen, yalniz Allahin kelami olan Qurani-Kerim ile elçisinin sözleri ve emelleri dogrultusunda iman ve ibadet eder. Dini öyrenmis ve anlamis müselman asagidaki kimidir.
  Tox gözlü ve dürüstdür. Heç kimin ne pulunda, ne de malinda gözü vardir.
  Çalisqandir. Elinin, zehninin emeyinden gelenden basqa qazanc bilmez.
  Açiq gözlü ve üreklidir. Allahdan basqa heç bir sey onu qorxutmaz. Yasadigi ölkenin qanunlarina riayet eder.
Qanun pozuntusuna yol vermez. Xeyirli bir Vetendasdir.
Alçaq könüllü ve gülerüzlüdür. Kin tutmaz. Qarsisindakina milliyeti, irqi, dili, rengi, medeniyyeti, ne olduguna fikir vermeyerek, onu bir insan kimi taniyar. Kömeye möhtac biri ile restlasanda ona bacardigi qeder el tutar.
  Müselman olmayan insanlari imana, xeyre devet eder. Onlara Allahin dininin gözelliklerini ve feziletlerini anlatmage çalisar. Heç kesi zorla bir seyi qebul etdirmeye çalismaz. Çünkü bunun mumkün olmadigini bilir. Gözel sekilde ve gülerüzle danisar, Heddini asmadan nesihet ve tenbih eder. Faydasiz münaqiseye girismez.
  Tebieti ve bütün canlilari sever ve qoruyar. Her bir canlinin Allahin qulu oldugunu anlayar. Temizliye çox diqqet yetirer, özünü ve etrafini temiz saxlayar. Ayiq ve arastiran bir kimsedir. Insanliq ve düsünce tari?ini öyrenmeye çalisar.
  Dini elmini daim genislendirmeye çalisar. Bu fikirle yalniz ehli-sünnet elm adamlarinin eserlerine ve fikirlerine bas vurar. Her danisilana, her elm adami deye ortaliga çixana aldanmaz. Bu barede olduqca diqqetlidir.
  Heç kime eziyyet etmez, heç bir cana qesd etmeyi aglindan bele keçirtmez. Sülhseverdir. Insanlar arasindaki bütün naraziçiliqlari sülh yolu ile hell etmeye çalisar.
Bunula beraber müselman, elbette elinden vurub alabilen, zalimden yumruq yedikde o biri üzünü çeviren, aciz, qorxaq, passiv bir insan deyildir.
Category: Diger me'lumatlar | Baxış: 1320 | Added by: el-kafirel_kufri | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Yalnız qeydiyyatdan keçmiş şəxslər şərh əlavə edə bilər.
[ Qeydiyyat | Giriş ]