Şənbə günü, 2024-04-27, 0:02 AM
Allahın Peyğəmbəri (s): «Zirəklərin ən zirəyi günahlardan çəkinmək, axmaqların ən axmağı isə günah işlər görməkdir»
Əsas səhifə » 2009 » Iyul » 9 » İstibra
10:35 AM
İstibra
 
 
İstibra


Mesele 73: İstibra, kişilerin bovlden (sidikden) sonra (bovlun aradan getmesinden emin olmaları uchun) yerine yetirdikleri mustehebb bir emeldir. İstibra bir neche novdur: Onlardan en yaxşısı odur ki, eger sidik kesildikden sonra, ğaitin mexreci necis olmuşdursa, evvel onu pak etmeli, sonra uch defe sol elin orta barmağı ile ğaitin mexrecinden aletin kokune qeder chekmeli ve daha sonra baş barmağı aletin uzerine ve onun yanındakı barmağı da aletin altına qoyaraq, luleni uch defe chekmelidir. Neticede aletin başını uch defe sıxmaqla istibra emeli tamamlanır.


Mesele 74: Be'zen mulaibeden (arvadla oynaşandan) sonra insandan gelen ''mezy'' adlanan su, pakdır. Hemchinin, meniden sonra gelen ''vezy'' adlanan ve bovlden sonra gelib ''vedy'' adlanan su da (eger bovl ona qatışmayıbsa) pak hesab edilir. Bele ki, eger insan bovl etdikden sonra istibra etse ve sonra ondan bir su geldiyi zaman bovl ve ya bu uch sudan biri olmasına şekk ederse, pakdır.


Mesele 75: eger insan istibra edib-etmemesine dair şekk edirse ondan bir nem xaric olursa, onun pak ve ya necis olmasını bilmirse, necisdir ve destemaz alıbsa batildir. Amma etdiyi istibranın doğru olub-olmadığına şekk edirse ve bu zaman ondan nem gelirse ve bunun pak olub-olmadığını bilmirse, pak sayılır ve destemazı batil deyil.


Mesele 76: İstibra etmeyen şexs, eger bovl etdiyi vaxtdan bir muddet kechenden sonra mecrada bovlun qalmamasına arxayın olsa ve sonra bir nem gorub onun pak olub-olmamasına şekk ederse, o nem pakdır. Destemazı da batil etmir.


Mesele 77: eger insan bovlden sonra istibra edib destemaz alsa ve destemazdan sonra ozunde sidik yaxud meni olması ona me'lum olan bir nemlik muşahide ederse, bu halda ehtiyat olaraq qusl edib destemaz alması vacibdir. Amma eger destemaz almamışdırsa, yalnız destemaz alması kifayetdir.


Mesele 78: Qadın uchun bovlun istibrası yoxdur. eger ozunde nemlik gorer ve bu nemliyin bovl olub-olmamasına şekk ederse, pakdır. Hemin rutubet quslu ve destemazı da batil etmez. 


Ayetullah Sistani aganin risalesinden goturuldu.


Category: Diger me'lumatlar | Baxış: 1463 | Added by: el-kafirel_kufri | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Yalnız qeydiyyatdan keçmiş şəxslər şərh əlavə edə bilər.
[ Qeydiyyat | Giriş ]