Cümə axşamı, 2024-03-28, 8:31 PM
Allahın Peyğəmbəri (s): «Zirəklərin ən zirəyi günahlardan çəkinmək, axmaqların ən axmağı isə günah işlər görməkdir»
Əsas səhifə » 2009 » Iyul » 7 » Hezret Fatimeyi Me'sume (eleyha salam)- in heyatina bir baxish
9:12 AM
Hezret Fatimeyi Me'sume (eleyha salam)- in heyatina bir baxish
 
 
Bagishlayan ve mehriban Allahin adi ile
 
O hezretin adi Fatime, meshhur leqebi ise "Me'sume"-dir. Atasi, shielerin yeddinci imami Musa ibn Ce'fer (imam Kazim) eleyhis-salam, anasi ise sekkizinci imam hezret Rza (eleyhis-salam)-in anasi sayilan Necme Xatun (eleyha-salam)-dir.
Belelikle de hezret Me'sume (eleyha-salam) ve imam Rza (eleyhis-salam) bir ata-anadan dunyaya gelen baci ve qardashdilar.
O hezret hicri-qemeri tarixi ile 173-cu il, Ziqe'de ayinin 1-de muqeddes Medine sheherinde dunyaya goz achmishdir.

Ushaqliq dovraninda iken Bagdad sheherinde Harunun zindaninda hebs olunmush atasinin shehid edilmesi hadisesi ile uzleshmish ve ondan sonra qardashi hezret imam Rza (eleyhis-salam) onu oz himayesi altina alaraq saxlamishdir.
 
Hicri-qemeri tarixi ile 200-cu ilde Me'mun Abbasinin te'kid ve hede-qorxularindan sonra imam Rza (eleyhis-salam) surgune benzeyen Merv seferine duzelmish ve yaninda ehli-beytinden hech bir kes olmayan halda Xorasana getmishdir.

Qardashinin hicretinden bir il kechdikden sonra, imam Rza (eleyhis-salam)-i gormek shovqunde olan hezret Me'sume (eleyha salam) bir deste qardashi ve qohumu ile Xorasana teref yola dushdu.
Kechdikleri butun sheher ve mehellelerde xalq onlari tentene ile qarshilayir, onlara mehebbet ve qonaqperverlik gosterirdi.
Hezret Me'sume (eleyha salam) da boyuk bibisi hezret Zeyneb (eleyha salam) kimi qardashi imam Rza (eleyhis-salam)-in mezlumiyyeti ve qurbetini mo'min ve muselman xalqlara chatririr, hemchinin onlara ozu ve ehli-beytin Beni-Abbasin hiyleger hokumetine qarshi olan muxalifetini beyan edirdi.
Karvan "Save" sheherine chatdiqda, hokumet me'murlarinin himaye etdiyi bir deste ehli-beyt muxalifleri onlarin qabagini keserek onlarla vurushmaga bashladilar.
Neticede texminen karvanin butun kishileri shehid olub, bir revayete esasen hezret Me'sume (eleyha salam) ise zeherlendi.
Her halda o hezret ya choxlu qem-qusse ve yaxud zeher neticesinde xestelendi ve Xorasana getmekden aciz qalib, Qum sheherine teref yola dushdu. 
 
O hezret sorushdu: Bu "Save" sheherinden "Qum" sheherinedek ne qeder yol vardir? Yolun miqdarini o hezrete dedikde, buyurdu: "Meni Qum sheherine aparin.

Chunki atamdan eshitmishdim ki, (bele) buyururdu: "Qum sheheri bizim shielerimimzin merkezidir".
Qum sheherinin agsaqqallari bu sevindirici xeberi eshitdikde, o hezreti (e) qarshilamaga getdiler.
"Esh'eri" qebilesinin agsaqqali "Musa ibn Xezrec" o hezretin devesinin cilovunu tutmush, xalqin choxu ise piyada ve minik halinda hezretin eyleshdiyi kecaveni ehateye almishdilar.
 
Namaz qildiqdan sonra onlardan biri qebrin icherisine daxil oldu, digeri ise hezretin pak cesedini qaldiraraq ona verdi.
O iki nefer ishlerini qurtardiqdan sonra hech bir kesle danishmadan oz atlarina minib oradan uzaqlashdilar.
O iki neferin Allah-taalanin iki hocceti sayilan hezret imam Rza (eleyhis-salam) ve imam Cavad (eleyhis-salam) olmasi nezere charpir.
chunki sheriet qaydalarina esasen gunahsiz qadin bedeni gunahsiz shexsin eli ile defn olunmalidir.

Bele ki, hezret Fatime (eleyha salam)-i emirel mo'minin eli (eleyhis-salam) ve hezret Meryem (eleyha salam)-i Isa (eleyhis-salam) shexsen defn etmishdir.

Hezret Me'sume (eleyhis-salam)-in defninden sonra Musa ibn Xezrec onun muqeddes qebrinin uzerinde qamishdan toxunmush hesirden bir ortuk duzeltdi.
Hicri-qemeri tarixi ile 256-ci ilde ise imam Cavad (eleyhis-salam)-in qizi Zeyneb (e), o hezretin qebri uzerinde ilk defe olaraq gunbez tikdirdi.
 
 
Belelikle de hezret Me'sume (eleyha salam)-in muqeddes qebri ehli-beyt (eleyhimus-salam)-in ardicillari, hemchinin vilayet ve imamet ashiqlerinin ziyaretgahi ve shefa yerine chevrildi.
 
Category: Tarix | Baxış: 1793 | Added by: el-kafirel_kufri | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Yalnız qeydiyyatdan keçmiş şəxslər şərh əlavə edə bilər.
[ Qeydiyyat | Giriş ]