Cümə axşamı, 2024-03-28, 11:37 AM
Allahın Peyğəmbəri (s): «Zirəklərin ən zirəyi günahlardan çəkinmək, axmaqların ən axmağı isə günah işlər görməkdir»
Əsas səhifə » 2009 » Iyul » 4 » Allaha itaet
8:41 AM
Allaha itaet
 
 
Allaha itaet

Allah oz mexluqatini hedden artiq chox sevir.
umumiyyetle butun senetkarlar oz yaratdiqlarini chox sevirler.
Ona gore de Allah taala bendelerin xeyrini nezere alib beezi hokmleri vacib ve musteheb ve bezi hokmlerin ise onlarin zererine oldugunu nezere alib haram ve mekruh hesab etmishdir.
Ne gunahkarin gunahinin Ona zereri var, ne de muti (Allahin emrinden itaet eden) adamin itaetinin Ona xeyri vardir.
Cumle-alem donub kafir olsa da Allahin sheenine bir toz bele qona bilmez". chunki Allah taala qudretlidir ve hech neye ehtiyaci yoxdur.
Onun meqsedi sheriet hokmlerini gondermekde dunya ve axiretde bendelerin halini islah etmek, onlari duz yola hidayet, zereri onlardan uzaqlashdirmaqdir. Bele olan suretde onun homklerine fikir vermemek (bir halda ki, nemet verene shukur ve movlasina itaet etmeyi vacib bilen agilin hokmu ile muxalifet edir) sefehlikdir.
chunki bu, xeyiri terk etmek, ozune zerer vurmaq ve zulm etmekdir.
Ey insanlar, gunah etmeyin! Dogrudan da gunah dunyada adami xar, axiretde ise ezaba duchar eder. Babamiz Ademin bir xeta ile cennetden chixarildigi haqda dushunun.
Ey insanlar, tenbellik, sefeh ishle ve onlara sebeb olan sheylerden uzaq olun. Deyilene gore sheytan ve nefsi-emmare pis ishleri gozel, gozel emelleri pis cilvelendirmekden aciz olduqda tenbellik ve bekarchiliq yaradan ishlere:
Ehtiyacdan artiq yemek, yatmaq, rahatliliq, mal toplamaq, vaxti gorushlere, sohbetlere, uzun-uzaq behslere serf etmeye uz tutarlar.
Bes onlarin her birini insanin gozunde zinetlendirmekle onu bu ishleri gormeye vadar eder ve neticede qiymetli vaxtini itirmekle bele menfi sifetlerin yaranmagina sebeb olar.
Ey insanlar, omrunuzu bosh ve axirete xeyiri olmayan ishlere serf etmekden gozleyin.
chunki omrun her ani govher kimidir, daha dogrusu ondan qiymetlidir.
Ona gore ki, govheri her hansi bir yolla elde etmek olar, omur ise daha ele gelmez.
 
Ecel gelse bir an bele gecikmez.
Ey insanlar, bele asanliqla bu govheri hedere vermeyin.
Ey insanlar, yasha dolmamish cavanligin, xestelenmemish saglamligin, zeiflenmemish quvvetin, yalniz olmamish dovletin, giriftar olmamish asudeliyin, olmemish ise heyatin qedrini bilin.
Hedisde var ki, cennet ehli dunya ishlerinin hech birine deyil, yalniz Allahi zikr etmedikleri an uchun peshman olarlar.
Peygember (s)den revayet olunmushdur: Her kes qiyametde ozunu danlayacaq.
Xeyir ishlerin sahibi deyer: emellerimi bir az artirsaydim bundan da ustun meqam alardim.
Pis ishlerin sahibi ise deyer: -Ey kash, o ishleri gormeseydim ezab chekmezdim.
Peygember (s) oz hikmetli kalamlarinda ebuzere bele buyurur: "oz omrunun qedrini bilmekde dirhem ve dinar toplamaqdan chox heris ol.
" Hedislerde deyilir ki, emellerin Peygember (s)-in Ebuzere etdiyi vesiyyetlerden, En gozeli vaxti qorumaqdir ve her kes ekin vaxtini elden verse bichin vaxti peshman olar.
Ey insanlar, nebada olumden sonra sene xeyir vermeyen ishlere omrunu serf edesen.
Hedisde var ki, aqil o kesdir ki, furset var iken sabahi (axiret) uchun ish gorur ve zirek o kesdir ki, oz qedrini bilir ve olumden sonrasi uchun chalishir.
Axmaq o kesdir ki, oz nefsine tabe olur ve Allahdanda megfiret temennasi var."
Axiretde faydasiz olan ishlere omru serf eden insan o shexse benzeyir ki, yer uzune tokulmush qiymetli dash- qashlari qoyub yerin derinliklerinden chox chetinlikle kohne saxsi ve dash parchalari chixarir.
Ey insanlar, omrunuzun qedrini yaxshi bilin, onu size nicat vermeyen ishlerde itirmeyin ve ozunuzu barama qurdu kimi torun ichine salib mehv etmeyin.
Category: Exlaq | Baxış: 1298 | Added by: el-kafirel_kufri | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Yalnız qeydiyyatdan keçmiş şəxslər şərh əlavə edə bilər.
[ Qeydiyyat | Giriş ]