Cümə günü, 2024-04-26, 2:02 AM
Allahın Peyğəmbəri (s): «Zirəklərin ən zirəyi günahlardan çəkinmək, axmaqların ən axmağı isə günah işlər görməkdir»
Əsas səhifə » 2009 » Iyul » 3 » Islamda yaxinliq etmeyin edebleri
4:34 AM
Islamda yaxinliq etmeyin edebleri
 
 
Islamda yaxinliq etmeyin edebleri
 
1. Heyz halinda, yaxud nifas halinda (yeni doghushdan sonra, qan gorduyun muddetde) yaxinliq etmek haramdir.
2. Istihaze qani goren (10 gunden chox gelen heyz qanina ve ya her hansi bir yara, zede neticesinde gelen qana istihaze deyilir) qadin, istihazenin hokmlerine riayet etdikden (yeni qusl ve diger mexsus emelleri yerine yetirdikden) sonra onunla yaxinliq etmek olar.
3. Arxadan yaxinliq etmek olmaz. Din alimleri bunun haram ve boyuk gunah oldughunu buyurmushlar.
4. Me'ni (sperma) qadinin ovretinden kenara tokulmemelidir. Qadinin icazesi olmadan me'nini kenara tokmeyi haram bilmishler.
5. Imam Ceferi Sadiqden (e) revayet olunmushdur ki, Hezret buyurur: "Kishi oz qadini ile chershenbe axshami (2-ci gunun gecesi) yaxinliq etmemelidir."
6. Peyghember (s.e.s.) buyurmushdur: "Qadinlarinizla yaxinliq etmeye bashladiqda 'bismillah' deyin."
7. Imam Ceferi Sadiq (e) buyurmushdur: "Yaxinliq zamani danishilarsa, neticede doghulacaq olan ushaq lal olar ve bu vaxt qadinin ovretine baxilarsa, ushaq kor doghular."
8. Peyghember (s.e.s.) buyurmushdur: "Ya Eli! Sheban ayinin 15-ci gecesi ve axirinci gunu cima (yaxinliq) etmesinler ki, dunyaya gelen ushaq zalim olar."
9. Hech vaxt uzu, yaxud arxasi qibleye oldughu halda yaxinliq etmeyin, haramdir. Gemide de yaxinliq etmek olmaz.
10. Bazar gunu gecesi yaxinliq et ki, ovladin Quran hafizi (ezber bilen) ve Allahin qezavu-qederine razi olanlardan olsun.
11. Peyghember (s.e.s.) buyurmushdur: "Ya Eli! Onlara de ki, yaxinliq etmek isteseler, bazar ertesi gecesi ve chershenbe gununun gecesi etsinler ki, ovladlari rehmli, dili qeybet ve bohtandan pak olsun."
12. Peyghember (s.e.s.) buyurmushdur: "Eger cume axshami gunesh goyun ortasina geldiyi zaman oz arvadinizla yaxinliq etseniz, ovladiniz qocalana qeder sheytan sherrinden amanda olar."
13. Peyghember (s.e.s.) buyurur: "Eger cume axshami gecesi cima etsen, yaxud cume gunu esrden sonra cima et ki, ovladin xetib ve doghru danishan olsun."
14. Peyghember (s.e.s.) buyurmushdur: "Eger cume axshami gecesi isha (xiften) namazindan sonra yaxinliq etsen, umid olunur ki, ovladin Allah ovliyasi olsun."
15. Peyghember (s.e.s.) buyurmushdur: "Her kes oz qadini ile yaxinliq etmek istese, toyuqlar kimi hemin deqiqe qadinin uzerine oturmasin, yeni yaxshi olar ki, evvel bir qeder onunla mezelensin, sonra yaxinliq etsin."
16. Imam Ceferi Sadiq (e) buyurmushdur: "Kishi ile qadin gerek ushaq olan otaqda cima etmesinler. Chunki ya hemin ushaq, yaxud hemin anda qadinin boynuna dushecek olan ushaq zinakar olar."
17. Allahin Resulu (s.e.s.) buyurmushdur: "Bir shexs oz arvadi ile yaxinliq etdiyi zaman, hemin otaqda yatan diger biri oyanib, onlari gorse, sozlerini, yaxud nefeslerini eshitse, Allaha and olsun ki, onlardan dunyaya gelen ushaq hech vaxt hidayet ehli olmaz, zinakar olar."
18. Peyghember (s.e.s.) buyurmushdur: "Mohtelim (yeni yuxudan ayildiqdan sonra, yuxuda iken ondan me'ni geldiyini goren) olan kesin qusl etmemishden evvel yaxinliq etmesi qadaghandir." Ve yene buyurdu: "Eger yaxinliq etse, dunyaya gelen ushaq deli olar. Bu zaman ozunden bashqa hech kesi qinamasin. Qusl verenden sonra ise yaxinliq ede biler."
19. Imam Ceferi Sadiq (e) buyurmushdur: "Gunesh doghan zaman ve hemchinin gun batan vaxt yaxinliq etmek mekruhdur (yeni etmesen daha yaxshidir)."
20. Allahin Resulu (s.e.s.) Hezret Eliye (e) buyurmushdur: "Ya Eli! Teze geline 7 gun sud, sirke, keshnish (goyerti) ve tursh alma yemeyi qadaghan et." Hezret Eli (e) sorushdu: "Ya Resulullah! Ne uchun bunlari yemeyi qadaghan edim?" Hezret buyurdu: "Chunki bunlari yemek neticesinde rehm (ushaqliq) soyuq ve barsiz (yeni sonsuz) halinda olar."
21. Peyghember (s.e.s.) buyurmushdur: "Ya Eli! Her hansi bir shexs, cunub (yeni yaxinliq neticesinde boynuna cenabet quslu gelen shexs) halinda arvadi ile yataqda uzandighi zaman Quran oxusa, qorxuram asimandan her ikisi uchun atesh gele ve onlari yandira."
22. Peyghember (s.e.s.) buyurmushdur: "Ya Eli! Hamiya de: Sizlerin ayri-ayriliqda desmallariniz (yeni me'nini silmek uchun desmal) olmadighi halda yaxinliq etmeyin. Ikiniz de 'ozunuzu' eyni desmalla pak etmeyin ki, sonu ayriligha sebeb olar."
23. Peyghember (s.e.s.) buyurmushdur: "Ya Eli! Onlara de ki, arvadlari ile ayaq uste cima etmesinler. Chunki bu, eshsheklerin ishidir. Eger bundan ushaq dunyaya gelse, eshshekler kimi yerine bovl (sidik) edenlerden olar."
24. Fitr bayraminin gecesi cima etme ki, vucuda gelen ushaqdan choxlu sher hasil olar. Qurban bayrami gecesi de cima etme.
25. Bar veren aghacin altinda cima etme ki, dunyaya gelen ushaq cellad, yaxud zalim bir reis olar.
26. Ortuk (yaxud perde) olmadighi halda gunun altinda yaxinliq etme. Eger bundan ushaq dunyaya gelse, olene qeder perishan olar.
27. Ezanla iqame arasinda cima etme ki, dunyaya gelen ushaq qan tokmeye meylli olar.
28. Peyghember (s.e.s.) buyurmushdur: "Ya Eli! Arvadlariniz hamile oldughu zaman onlarla destemazsiz halda cima etme. Eger ele etsen, dunyaya gelen ushaq bexil (paxil) ve qafil (qelbi kor, Allah heqiqetlerinden bixeber) olar."
29. Damin ustunde yaxinliq etme ki, ovladin munafiq ve ikiuzlu olar.
30. Peyghember (s.e.s.) buyurur: "Ya Eli! Eger sefere chixsan, hemin gece yaxinliq etme."
31. Hezret Eli (e) buyurdu: "Her kesin bedeni aghrisa ve yaxud qizdirma ona qalib gelse, oz arvadi ile yaxinliq etsin, yaxshi olar."
32. Hezret Eli (e) buyurdu: "Her kes oz arvadi ile yaxinliq etmek istese, telesmesin. Ola bilsin ki, cimadan qabaq qadinin muhum ishi olsun. Yaxshidir ki, kishi bir qeder sebr etsin."
33. Cima etdikden sonra qusl etmeden, yeniden yaxinliq etmek istese, gerek destemaz alinsin.
34. Her kesin barmaghinda Allahin adi neqsh olunmush uzuk olsa, hemin uzuk barmaqda oldughu halda yaxinliq etmesin.
35. Allahin Resulu (s.e.s.) achiq havada yaxinliq etmeyi qadaghan etmishdir. Bu xususda Hezret buyurdu: "Uch sheyi qarghadan oyrenin: Punhan (gizli) yerde yaxinliq etmeyi, o bashdan (subh chaghindan) ruzi qazanmaq uchun getmeyi ve choxlu pehriz etmeyi (shubheli sheylerden chekinmeyi)."
36. Hamile qadin 1 aydan 9 aya qeder qara xurma yesin (ushaq sebr edenlerden olar); 1 aydan 9 aya qeder 9 defe Quran oxusun, daima destemazli gezsin. Hech kesin evinde chorek, hetta su bele ichmesin ve s. Butun bunlarin korpe uzerinde psixi ve menevi tesiri vardir.
Category: Exlaq | Baxış: 7407 | Added by: el-kafirel_kufri | Rating: 3.4/8
Total comments: 0
Yalnız qeydiyyatdan keçmiş şəxslər şərh əlavə edə bilər.
[ Qeydiyyat | Giriş ]