Cümə axşamı, 2024-04-25, 2:15 PM
Allahın Peyğəmbəri (s): «Zirəklərin ən zirəyi günahlardan çəkinmək, axmaqların ən axmağı isə günah işlər görməkdir»
Əsas səhifə » 2009 » Iyul » 2 » Deme qonsuna, geler basina!
8:42 AM
Deme qonsuna, geler basina!
Deme qonsuna, geler basina!

  "Her kesin agzindan le'net cixarsa, sahibini (ye'ni, eslinde, lenete layiq olani) tapana qeder (le'net) teqeddude qalar. Yox, eger le'net esl sahibini tapmasa, o, le'netgonderenin ozune qayidar"
Imam Baqir (e)

Atanin ahi

  Muradf (adlar sertidir) adli qohumum var. Atasi Rustem dayi 3 yasindan anasi  boyutmusdur. 3 qizi,birce Muradi var idi. Muradin yasi otse de, hele de evlenmirdi.Bacilari qiz seciminde cox vasvasaliq edirdiler:" Bu qiz guler uz deyil, o birinin yerisi eyridir".Nehayet Murada bir qiz tapdilar.Her kes deyirdi ki, bacilar gelinle yola getmeyecekler.Hele toy olmamisdi, artiq soz-sohbetler basladi.Adaminustunde Allah var, gelin de, anasi da az asin duzu deyildiler.Nehayet ki, toy oldu. Butun qohumlar sevinirdiler.Lakin Muradgil bu gunden sonra uzun zaman sevinmeyeceklerini hele bilmirdiler...Toyun seheri gununden dava- dalaslar basladi.Qizlar teze gelinle yola getmirdiler.Gelin artiq bu evden uzaqlasmaq barede fikirlesirdi. Rustem dayinin arzuladigi xosbext gunlerin evezine, qara gunleri basladi.En coz eziyyet ceken de  qoca ata idi.Murad da bacilari ile artiq yola getmirdi,hetta atasina qarsi gunden-gune sertlesirdi. Rustem dayi cox uzulurdu. Axi o, Muradi heyatda her seyden cox isteyirdi. Murad evi satib ayri yasamaq istediyini atasina bildirdi.Bu teklif Rustem dayi ucun olume beraber idi.  Dede-baba yurdunu nece satmaq olar,oguldan ayri nece yasamaq olar? Ev qaygilari onu elden saldi,o cur sen  kisi butun gunu  fikirli-fikirli  kucelerde dolasirdi.Rustem dayi qizlarina yalvarirdi ki,gelinle yola getsinler.Ancaq qizlar cox ters idiler.Onlar bir gun gelinlerini de ogurluqda iddiham etdiler.Murad arvadini da goturub evden cixdi.Kiraye tutub ayri yasamaga basladilar.Rustem dayinin qelbi qirilsa da, o, qizlarindan Muradi qaytarmagi xahis etdi.Qizlar ise atalarina dediler ki, sene biz baxariq,sen ise onun terefindesen, get,o sene baxsin.Rustem dayi Muradi tapib, onunla yasmaq istediyini bildirdi.Ancaq gelin Muradi secim qarsisinda qoydu:" Ya men, ya atan!". Murad arvadini secdi.Usaqlarina hem ata, hem de ana olan Rustem dayi qaldi bayirda. Qizlarin yanina da gede bilmedi,qorxdu, basina vurarlar ki, oglun seni yaninda saxlamadi.Uz tutdu qardasinin evine. Qizlar da, sevimli oglu da aciq edib onun ziyaretine gelmirdiler.Rustem kisinin gozu ise qapida idi... Bir seher onun beynine qan sizdi. Qizlar geldiler.Her kes deyirdi, usaqlari basini yediler.En dozulmez hiss fayda vermeyen pesimanciliqdir. Qizlari bu hissin acigini omurlerinin sonunadek cekecekler. Giresen, qizlar en cox neyin derdini cekib aglayirlar: atalarinin itireceklerine,yoxsa ata qatili olduqlarina gore?  Murad geldi Atasinin ustune atilib ancaq bu sozleri deyirdi:" Yandirdin meni, ata!".Nece iller ogul toyuna hazirlasan, neve  hesretiyle yasayan gozuyasli atanin son sozleri bu oldu: " Bala, gorum seni ovlad uzune hesret qalasan, bala...". Rustem dayinin olumunden 15 il kecir. Ne Muradin, ne de qizlarin ovladlari olmur ve ye'qin, hec olmayacaq da...

 


Ata-ananin bed  duasindan qorun!

  Valideyinin ovladina etdiyi xeyir-dua kimi insan ucun deyerli mukafat ola bilermi? Bes bed dua? Bilirsen ki, onlarin bed duasi ne qeder dehsetlidir,  her an onlarin ellerini operdin. Allah ata-anain bed duasindan qorusun!
 Vay o insanin halina ki, ata-anasinin le'netine tus gelib. Allah Muradin aqibetinden qorusun! Cunki valideyinin haqli bed ve xeyir duasi yoyesini mutleq tapacaq. Rustem dayinin bed duasina tus gelen ovladlari artiq hec vaxt  oz sehflerini gizlede bilmeyecekler. Bundan dehsetli ne ola biler axi? Allah buyurur ki, valideyinler, hetta kafir olsalar bele, onlara"of" bele demek olmaz. Hetta revayetlerde qeyd olunur ki,ata-anasina zulm etdiyi gun  insan qoldigi namazlarda qebul olunmur.
   Hemcinin Muhemmed Peygember (s) deyib ki, en boyuk gunahlardan biri  ata-anani tehqir etmek, lenetlemekdir. Ondan sorusanda ki, ey Allahin resuli, insan oz valideyinlerini  nece le'netleye biler,Peygember cavab verir ki, insan  qarsisinda ki,  sexsin valideyinini soyende,  hemcinin adam da onun ata-anasini soyse, o, gunah qazanir. Valideyinlerin de oz ovladlarini le'netlemesi cox pis haldir. Heyat onu gosterir ki,  valideyinlerine hormet etmeyen  sexsler xosbext heyat qura bilmirler.Xususilede yasli ata-anaya ehtiram gostermek, onlarla sebrli olmaq lazimdir.Onlar bu yasda, adeten, usaqlasirlar. Ata-ananin ovladdan razi qalib ona sexr-dua vermesi insani seadete dogru apara biler.
   Peygemberimiz (s)  alovlu govdeden asilan insanlari gorur. Onlarin kim olduqlarini sorusduqda ise melek Cebrail deyir ki, bu, oz valideyinlerini soyen (le'netleyen, tehqir eden) sexslerdir.Valideyinin hem xeyir duasi, hem de bed duasi Allaha tez yetisir. Meshur "anan namaz ustunde idi" deyimi cox derin me'na dasiyir. ve valideyinlerinin xeyir duasi cox vacibdir.Muradin heyatini geri donderseydiler, ye'qin, o cox seyi deyiserdi. Atanin halalligini alardi... Belke de Allah MUradin tovbesini qebul edib bagislayar, bes Rustem dayi?...

 

Dilini saxla, yoxsa en  ezizinin olumune sebeb olarsan...

   Qur'ani Kerimde oxuyuruq: "Insan ozune xeyir dua etdiyi kimi, bed dua da eder (adamin hirsi tutduqda ozune, yaxud ovladina bed dua eder. Eger Allah hemin sexsin duasini qebul etse,  derham onun ozunu, yaxud ovladini mehv  edtmelidir. lakin Allah sebrlidir, bendelerine ezab vermekle telesmez) Insan (her yerde)  teleskendir (gorduyu isin aqibetini dusunmeye hovselesi catmaz)" (sure17, aye 11).
   Islam dini kimese esasiz qargis etmeyi, lenetlemeyi qadagan edir.Dinimiz bize gozel sozler danismagi, hetta pislikleri bele hetta gozel sozlerle aradan goturmeyi tovsiye edir.Kimese esasiz qargis etmek, lenetlemek insan ucun cox pis neticelene biler.  Muhemmed Peygember (s) deyib ki,ozunuze, ovladlariniza, maliniza le'net etmeyin. Cunki hemin an Allahin dualari qebul etdiyi  bir vaxta tesaduf etse, Allah insanin le'netini qebul ede biler. Ne qeder hedisler esitmisik ki,  hetta dogma ananin qargisi balasini tutur.Rustem dayinin ki kimi. Hemcinin Peygemberimiz (s) deyib ki, bir-birinizi le'netlemeyin ve basqa insanlarin ustune Allahin le'netini, qezebini yoneltmeyin.


Acizin incikliyinden iraq!

 Insan var, acizdir, zulme me'ruz qalir,  ancaq ozu ile edaletsiz davranana gucu catmir. lakin, onun  qezebi tebii ki,  yoxa cixmir ve bed dua vasitesile  onu incidene unvanlayir.Bu ise en tehlukeli silahdan da qoxuludur.  Allam mezlumun qargisindan qorusun! Be'zi revayetlerde oxuyuruq ki,  oruc tutan ve zulme meruz qalan sexsin  esasli le'neti Allah terefinden  tez qebul olunur.  Ozu de hetta eger kafir bele zulme,  edaletsizliye meruz qalib  esasli olaraq bed dua etse,  edaletli Allah onun duasini nezere alir. Hemcinin yetimin de qezeblenerek bed dua etmesi cox boyuk te'sire malikdir. Iman Sadiq (e) bele deyir: " Yetim aglayanda, Allahin ersi titreyir".

 

Mominin bed duasi.

   Allah bendesini sevse, onun esiden qulagi, goren gozu olar,  onu her kesden ve her bir kesden qoruyar. Eger saf, imanli bir sexs  Allahdan onu mudafie etmesini istese, Allah onu mudafie eder.  Allah kimese muharibe e'lan etse,  bu artiq insanin mehv olmasi demekdir. Allah bunu hetta derhal etmeyede biler, ancaq yaddan cixartmaz.

 
Category: Bezi meslehetler | Baxış: 2316 | Added by: el-kafirel_kufri | Rating: 0.0/0
Total comments: 1
0  
1 Muselman   (2009-07-02 2:59 PM) [Daxil et]
Allah qorusun

Yalnız qeydiyyatdan keçmiş şəxslər şərh əlavə edə bilər.
[ Qeydiyyat | Giriş ]