Cümə axşamı, 2024-05-02, 8:40 AM
Allahın Peyğəmbəri (s): «Zirəklərin ən zirəyi günahlardan çəkinmək, axmaqların ən axmağı isə günah işlər görməkdir»
Əsas səhifə » 2009 » Iyun » 26 » Sehr revayetler baximindan.
8:37 AM
Sehr revayetler baximindan.
 
 

Sehr revayetler baximindan.

   Hezret Peygember buyurur:U dest behiste daxil olmayacaqdir.Hemise serab icen, hemise sehr eden  ve yaxin adamlari ile rabitesini kesen.(Besailus-sie,25-ci bab,seh107)
  Emirel-mominin imam Eli (e)  buyurur: Sehirbaz kafir kimidir ve yeri (cehennem)odunda olacaqdir.(Vesailus-sie,12,104)
    Hemcinin buyurur: Her kes az ve ya cox (miqdarda) sehr oyrenerse, subhesiz kafir olmusdur ve onun Allaha sonuncu  ehdi odur. (Ye'ni daha Allahin rehmeti ona nesib olmayacaqdir). Ve o tovbe etmese heddi (cezasi) olumdur ( (Vesailus-sie,12,107)
   Hezret Emirel-mominin (e) ayri bir hedisde buyurur:  Bir qadin Hezret Peygemberin huzuruna gelib dedi: Erim menimle pis reftar etdiyinden, onu ozume qarsi mehriban etmek ucun  bir sey duzeltmisem (Ye;ni ona sehr etmisem). Hezret Peygember buyurdu: (Vay) olsun sene ki,  deryalar ve torpaqlari qaraltmisan,  yer ve goyun melekleri ise sene le'net etmisler. O qadin evine qayidaraq gunduzleri oruc tutmaq,  geceleri ise ibadetle mesgul olmaqla kecirir,  hemcinin basini qirxdiraraq palazdan paltar geyindi.  Onun ehvelatini Hezret Peygember (s.e.v.v)  ucun danisdiqda, buyurdu:  Bu emeller ondan qebul olunmaz. ( Men la yehzeruhul-feqih, 3-cu cild, seh 282)

   Merhum Feyz Kasani bu hedis izah ederek buyurur: Le'ni zahirde onun tovbesi qebul olunarsa bele,  emelleri qebul olunmaz  ve bu emeller cezasi olum olan sehirbaz heddinin qarsisini almaz.  Onun emelleri ve tovbenin qebul olunmamasinin sebebi,  oz erine sehr etmekle zulm etmesi  baximindan olmasi ehtimali vardir. Belelikle erini ozunden razi salmayinca, tovbesi qebul olunmaz. Diger ehtimala esasen bu cumle,  sehr gunahlarin boyukluyunu gosterir. Bele ki, bu kimi saleh emeller (ve tovbe) onu Allaha yaxinlasdira bilmez. Hezret peygember buyurur: Her kes sehirbaz, kahin  ve ya bir yalancinin yanina gedib  onlarin dediklerini tesdiq ederse, Allahin gonderdiyi butun asimani kitablara kufr olunmusdur. ( Sefinetul-bihar/ 1-ci cild, seh 605)

 

Sehrin cezasi olumdur!
 
 

 

   Tovbe etmeyince, sehre emel eden her bir muselman oldurulmelidir. Eger kafir sehr etse onu oldurmek olmaz, eksine ser'i hakim meslehet bilen miqdarda edeblendirilmelidir. Hezret Imam Sadiq (e) buyurur:
  " Sehirbazin basindan qilincla birce zerbe vurulmali ve oldurulmelidir". Hemcinin Hezret Peygemberden sehrin hokmu barede sual olunduqda bele buyurur: Hergah iki Adil kisi onun sehirbaz olduguna sehadet vererse, qani halaldir..( El-Kafi)
   Hemcinin ayri bir hedisde buyrulur: Muselman sehirbaz oldurmeli, kafir sehirbaz ise oldurulmemelidir. Erz olundu. Kafir sehirbaz ne ucun oldurulmemelidir? Hezret buyurdu: Cunki kufr sehirden daha boyukdur ve sehir ile sirk ise  beraberdir (eynidir). Ye'ni qeyri herbi kafir kufrune gore oldurulmeyen yerde, sehirbazligina gore hec vaxt oldurulmemelidir. Cunki kufr sehirden daha boyukdur. Muselman sehirbaz ise sirke yaxinlasdigi ucun oldurulmelidir.


Sehrin heqiqeti ve novleri.

    Kahinlik, so'bedebazliq (gozbaglica), istila etme, qiyafe, muneccimlik.
  1- Sehrin heqiqeti
  Vesiletun-nicat kitabinda yazilmisdir.Bir sexsin bedeni, qelbi ve ya aglinda te'sir  qoymaq ucun yazmaq, oxumaq, mexsus seyleri odla yandirib tustulemek, sekil cekmek, ufurmek, duyun vurmaq hemcinin bir nece seyi mueyyen terzde bir yere qoymaq ve ya defn etmeye sehr deyilir.Meselen, (yaninda) olmayan adami orada hazir etmek, bir sexsi yatizdirib bihus etmek, ve s... Hemcinin iki nefer arasinda mehebbet ve ya edavet yaratmaq ye'ni,  kisinin qadina baglatdirilmasi ve onlar arasinda ayriliq salinmasi kimi  misallari qeyd etmek olar.

 

Category: Diger me'lumatlar | Baxış: 2071 | Added by: el-kafirel_kufri | Rating: 4.0/2
Total comments: 0
Yalnız qeydiyyatdan keçmiş şəxslər şərh əlavə edə bilər.
[ Qeydiyyat | Giriş ]