Cümə günü, 2024-04-19, 4:52 PM
Allahın Peyğəmbəri (s): «Zirəklərin ən zirəyi günahlardan çəkinmək, axmaqların ən axmağı isə günah işlər görməkdir»
Əsas səhifə » 2009 » Iyun » 22 » Qeybet
7:00 AM
Qeybet

Qeybet


   Qur'ani -mecid ve bir cox revayetlerde ezab ve'desi verilmis boyuk gunahlardan birincisi, qeybet etmekden ibaretdir. Nece olur ki, Nur suresinde buyrulur:Iman getirenler haqqinda pis islerin (zinakarliq ve s. pis islerin) yayilmasini sevinenler ucun dunya ve axiretde derdli ezab olacaqdir." Nur suresi / 19.
   Ibn Ebu Umeyd Hezret Imam Sadiq (e)- dan neql etmisdir ki, byurur: "Her kes bir mo'minin baresinde iki gozu ile gorduyu ve ya iki qulagi ile esitdiyi sozu danisarsa, Allah-tealanin haqqinda buyurdugu bu keslerdendir;" Iman getirenler haqqinda pis islerin yayilmasini sevenler ucun dunya ve axiretde derdli ezab olacaqdir"( El-Kafi,2-357)
  Bu moteber revayete esasen,  qeybet etmeye qeyd olunmus mubarek ayede ezab ve'desi verilmisdir. Hucurat suresinde ise buyrulur: "Sizlerden biriniz digerinin etini yemeyi xoslayirsizmi? Elbette onu xoslamirsiz." (Hucurat suresi-12)

  Bu mubarek ayede bir nece ehtimal verilir: Birinci: Bu aye qeybet edenin axiret ezabini neceliyini beyan edir. Ye'ni, qeybet eden sexs  Axiretde qeybet etdiyi sexsin etini yeyen halda canlanacaqdir. Bu ehtimalin sahidi Hezret Peygember (s)-dan neql olunmus revayetdir ki, buyurur: "Me'rac gecesi  bir destenin (cehennem) odunda murdar yediyini gorub Cebrail (e)-dan sorusdum: Bunlar kimdir? Dedi; Bunlar dunyada xalqin etini yeyenlerdir" (Mustedrekul-vesail, hecc, kitabi,132-ci bab)
   Ye'ni xalqin qeybetini edenlerdir.
    Ikinci: Bu ayeden meqsed qeybetin hokmudur. Ye'ni qeybet eden sexs, hokum baximindan qeybet etdiyi sexsin cesedinin etini yeyen kimidir. Birinci bolumde ise qeyd olundugu kimi murdar yemek boyuk gunahlardan sayilir. Hezret Imam Hesen Esgeri (e) buyurur: Siz oz mo'min qardasinizin qeybetini etmeyiniz,haramliqla murdar yemekden daha boyukdur."(Mustedrekul-vesail kitabindan)
  Ele buna gore qeyd olunmus her iki ehtimal vasitesi ile bu ayede qeybetin boyuk gunah olmasi istifade olunur. Humeze suresinde buyrulur; "Vay olsun eyib axtarib mesxere edene!" Mecmeul-beyan tefsirinde yazilir:"Bu cumle Allah terefinden qeybet ve sozgezdirenlik edib dostlar arasinda ayriliq salan her bir sexs ucun ezab ve'desidir.Be'zileri deyir: "Humeze" te'ne vuran,"Lumeze" ise qeybet eden me'nasindadir.Be'zileri ise bunun eksini soylemisdir.Be'zileri ise buyurmusdur ki, "Humeze" uz-uze pis danismaq "Lumeze" ise birinin ardinca qeybet etmek me'nasindadir."Veyl" Cehennemin qapilarindan birinin adi, Cehennemde olan bir quyunun adi ve yaxud da siddetli ezab me'nasindadir.Ele buna gore de" Qeybet" Qur'ani-mescidin muxtelif ayelerinde haqqinda ezab ve'desi verilmis boyuk gunahlardan biri sayilir.


 

Category: Exlaq | Baxış: 2416 | Added by: el-kafirel_kufri | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Yalnız qeydiyyatdan keçmiş şəxslər şərh əlavə edə bilər.
[ Qeydiyyat | Giriş ]