Cümə axşamı, 2024-04-25, 8:06 PM
Allahın Peyğəmbəri (s): «Zirəklərin ən zirəyi günahlardan çəkinmək, axmaqların ən axmağı isə günah işlər görməkdir»
Əsas səhifə » 2009 » Iyun » 19 » Nefsle mubarizenin qaydalari.
7:53 PM
Nefsle mubarizenin qaydalari.
 
 
Nefsle mubarizenin qaydalari.

  Nefsle mubarize etmek, ye'ni nefsi haramlardan qorumaq ve vacibata emel etdirmek vacibdir.
  Nefsi boyuk gunahlardan qorumaq vacibdir. Boyuk gunahlar coxdur. Umumiyyetle gunahlarin hamisi boyukdur ve kiciyi yoxdur. Yalniz bir gunahi diger bir gunahla muqayisede kicik adlandirmaq olar.
  En boyuk gunahlar barede Allah ucun serik nezerde tutmaq, Allah rehmetinden naumud olmaq, ata-anaya eziyyet vermek, bir neferi nahaq yere oldurmek,birine zina ve ya levat nisbeti vermek, ogurluq etmek, serab icmek, haqq olanin haqqini vermemek, seraitde qadagan olunmus oyunlarla mesgul olmaq, gunahda israr etmek (bir gunahi defelerle tekrarlamaq), tovbe etmemek, gunahdan pesmanciliq cekmemek, camaatin haqqini qaytarmamaq ve s. numune gostermek olar.
  Gunahlardan tovbe etmek vacibdir.Hemcinin harama dusmemek ucun qezebi sakitlesdirmek vacibdir.
  Reyaset, cah-celal teleb etmek haramdir.
  Hesed cekmek haram, qibte etmek ise haram deyil.Hesedle Qibte bununla ferqlenir ki, hesedde birinin ne'metinin elinden coxmasi, qobte de ise hemin ne'metden qibte edende de olmasi arzu edilir.
  Haqq ehlini kicik saymaq, dunyani sevib ona heris olmaq, camaatla pis reftar etmek,soyus soymek, pis danismaq, camaata eziyyet vermek, zulm etmek haramdir.
  Zulmden pesman olub tovbe etmek vacibdir.Tovbenin duzgun olmasinda camaatin haqqini ozlerine qaytarmaq vacibdir.Eger mumkun olmasa tovbe edib haqq sahibleri barede dua etmek lazimdir.
  Camaati yoldan cixaran sexse tovbe etmek vacibdir. Onun tovbesinin duzgun olmasinda sertdir ki, yoldan cixartdigi sexsleri haqqa de'vet etsin ve onlarin qarsisinda oz gunahlarini (sehf etdiyini) e'tiraf etsin.
  Zulme razi olmaq ve zalimlara komek etmek duzgun deyil. Eksine, (zerer olmayan yerde) vacibdir ki,insan zulme qarsi cixsin, onu qelben inkar edib zulmun pis olmasini bildirsin.
  Allah qarsisinda gunahlari e'tiraf edib pesman olmaq, bir daha gunah etmemek barede ciddi soz vermek, tovbe etmek ve tovbede sadiq olmaq vacibdir.Hemcinin yerine yetirilmemis vacibatin qezasini yerine yetirmek ve tovbeni pozduqdan sonra  yene tovbe etmek vacibdir.Omrunun axirinda da fasiqlik ve kufurden tovbe etmek lazimdir.Xatirladaq ki bu tovbe  olum halini gormezden qabaq olmalidir.
  Her gun nefsle hesablasmaq, gundelik gorulen hesabini cekmek, yerine yetirmediyi seyin evezini cixmaq, nefsi gunahdan qorumaq (xususen qirx yasdan sonra) ve daima nefsi gozlemek vacibdir.
 
 
Category: Exlaq | Baxış: 2656 | Added by: el-kafirel_kufri | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Yalnız qeydiyyatdan keçmiş şəxslər şərh əlavə edə bilər.
[ Qeydiyyat | Giriş ]