Cümə günü, 2024-04-26, 7:58 AM
Allahın Peyğəmbəri (s): «Zirəklərin ən zirəyi günahlardan çəkinmək, axmaqların ən axmağı isə günah işlər görməkdir»
Əsas səhifə » 2009 » Iyun » 19 » Camaatla davranmagin hokumleri(qaydalari)
11:11 AM
Camaatla davranmagin hokumleri(qaydalari)

Camaatla davranmagin hokumleri(qaydalari)

   Camaatla unsiyyetde olarken (ister seferde olsun,istersede qeyri-seferde)emanete vadar olmaq,duzgun danismaq,dogru serait vermek,zulme qarsi etiraz etmek,elece de mo'minlerin haqqini odemek ve muxalifler yaninda teqiyye etmek vacibdir (Hetta teref muqabiliniz sunni de olsa)
  Mo'minle dusmencilik etmek, onu rusvay etmek,eybini demek,malina tecavuz etmek haramdir.
   Bid'et ehli ile yoldasliq etmek haramdir  ve mumkun olan qeder onlari inkar etmek vacibdir (Bid'et ehli o sexslerdir ki, dinde olmayan seyleri dine qataraq  onlari dinin esaslari kimi qeleme verirler.Bu haqda islam tarixinde hec bir bunovresi olmayan ve Peygember (s)-den nece iller sonra meydana cixan "Sufilik"-i numune gostermek olar.)
   Fasiq ve paxilla zeruret ve ya teqiyye vaxtindan basqa vaxt yoldasliq elemek olmaz.
  Salamin cavabini vermek vacib,salamin ozu ise mustehebdir.Yoxsulla imkanli sexse verilen salamlar arasinda ferq qoymaq haramdir.
  Salamin cavabini uca sesle demek vacibdir.Bele ki, salam veren cavabi esitmelidir.
   Kafire ve Islam dininde qadagan olunmus oyunlara (Meselen; qumarla) mesgul olan sexslere salam vermek haramdir. Yalniz zeruretde salam vermek olar.
   Birinin evine icazesi olmadan daxil olmaq duzgun deyil. Bunun muqabilinde ise mo'minin hormetini saxlayib onu ezizlemek vacib,onu tehqir etmek ise  haramdir.
  Bir nefer basqa bir sexse gizli bir soz demisdirse, hemin sozu basqa adama demek olmaz.Eger demekden meqsed sozu deyen sexse  fayda yetirmekdirse  ve ya duzgun sehadet vermek olarsa onda eybi yoxdur.
  Mektubun cavabini yazmaq  ve ya yazilmis kagizlari yandirmaq vacibdir.Eger yazilarda Qur'an ayesi ve ya Allahin adi olarsa  onda onlari yandirmaq olmaz.Yalniz zeruret ve qorxu halinda yandirmaq olar.
   Dili haram seylerden (Meselen; qeybet,tohmet ve s.) qorumaq vacibdir.
    Mo'minden gizlenmek, ona (eve girmek ucun icaze isterken) icaze vermemek, mo'minin hesedini cekmek ve ona xeyanet etmek haramdir.Yalniz zeruret halinda yalan danismaq olar.Ye'ni dusmenle muharibede, zamin qarsisinda, mezluma komek niyyeti ile, iki kusulunu barisdirmaq ucun yalan danismaq olar.
  Eger duz danismaq pis neticelenecekse  bu zaman duz danismaq haramdir.
  Mo'mini xosuna gelmediyi leqeble cagirmaq haramdir.
  Ikiuzlu, ikidilli olmaq haramdir. Yalniz islah meqsedi ile  ikiuzluluk ve ikidillilik olar.
  Uzursuz sebebe mo'minden uzaqlasmaq, onu narahat etmek haramdir. Hemcinin onun sehvlerini bir gun onun  ozune deyib onu utandirmaq ve ya danlamaq meqsedi ile yadda saxlamaq da haramdir.
 Fasiq ve Bidet ehlinden basqa sexslerin qeybetini etmek haramdir.Eksine, fasiq ve bid'et ehlinin qeybetini etmek vacibdir.
   Camaat namazini terk etmis sexsin qeybetini etmek haram deyil. Revayetde gelmisdir ki,  bele sexsin qeybeti vacib, mehkemede verdiyi sehadet ise qebul deyil.
  Qeybetin keffaresini vermek vacibdir. Bele ki, qeybetini etdiyi sexsden halaliq almaq lazimdir. Bu sertle ki,  halalliq almaqda hec kime zerer yetismeye.  Yox eger kimese zerer yetishesi olsa, onda halalliq almaq lazim deyil ve tekce istigfar (tovbe) etmek ve qeybetini etdiyi sexs ucun dua etmek kifayet eder.
 Mo'minin qeybetinin qarsisini almaq vacib,  onun qeybetine qulaq asmaq haramdir.Ancaq qeybetde deyilen sozleri aradan aparmaq meqsedi ile  qulaq assa eybi yoxdur.
  Mo'minin sirrini fash etmek, onun eybini camaata demek, onu soymek, te'ne vurub le'netlemek duzgun deyil. Hemcinin heyvanlari da le'netlemek duzgun deyil.
  Mo'mine eziyyet veren sexse komek etmek duzgun deyil, Hetta o komek bir soz olsa da. Elece de mo'minin oynunu cixarmaq duzgun deyil.

 
Allah yardimciniz olsun!

 

 

 

 

Category: Exlaq | Baxış: 2079 | Added by: el-kafirel_kufri | Rating: 2.0/1
Total comments: 0
Yalnız qeydiyyatdan keçmiş şəxslər şərh əlavə edə bilər.
[ Qeydiyyat | Giriş ]