Çərşənbə günü, 2024-04-24, 3:16 AM
Allahın Peyğəmbəri (s): «Zirəklərin ən zirəyi günahlardan çəkinmək, axmaqların ən axmağı isə günah işlər görməkdir»
Əsas səhifə » 2009 » Iyun » 8 » Var dovlete gore tekebburluk etmek agilsizliqdir.
5:44 AM
Var dovlete gore tekebburluk etmek agilsizliqdir.
 
Var dovlete gore tekebburluk etmek agilsizliqdir.

  Insan var-dovlet elden etdikden sonra yoxsullar ve mohtaclar qarsisinda tekebburluk ederse, bu onun agilsizligindandir.Buna misal olaraq qohumlardan yoxsul olanin biri xestelendikde ona deymemek,bir yoxsul onunla sohbet etdikde ona ehemiyyet vermeyib salaminin cavabini vermemek ve yaxud onunla aciqli danismaq kimi isleri qeyd etmek olar.
O, bilmelidir ki, mal dovlet insanin zatindan ayri bir sey olub,onun azliq ve ya coxlugunun hec bir insani ustunluye dexli yoxdur.Bele ki, meneviyyat baximindan en asagi seviyyede olan bir sexsin hamidan varli olmasi muhum bir isdir. Diger terefden qeyd etmek lazimdir ki, var dovlet olum vasitesile basqalarin eline dusurve hetta her an mueyyen bir hadise neticesinde var dovletin elden cixmasi ehtimali vardir.
 Bir cox megrur ve tekebburlu varlilar az bir zamanda her seyi elden verib, yoxsullardan olmuslar.Varli sexs iman ve dusunce sahibi olsa,var-dovleti ozu ucun sinaq amili sayib ( Ozunu ohdesinden gelmeyen cetin olan, Enfal suresi,28-ci aye) mesuliyyet altinda gorer, bele bir dusuncenin neticesi ise yoxsullara qarsi qurur ve tekebburle deyil, eksine tevazokarliqla reftar etmekden ibaretdir.. Amma var dovlet sahibi nadanliq uzunden  oz servetini Allah terefinden verilmis xeyir sayaraq, ozunu ona layiq bilirse bu mubarek ayeye nezer salmalidir.(Cahil insanlar)
bizim onlara verdiyimiz mal ve ovladlari onlara verilmis xeyrler sanirlarmi? Bele deyil, eksine onlar dusunmurler. (Mu'minun suresi, 57 ve 58-ci ayeler)
   Cunki mal dovlet ve ovlad seadet kesb etmeyi ucun vasitesi olmadiqda,lutf ve rehmet deyil,eksine istidrac (gunahlara daha artiq ezab gormesi ucun coxlu var dovlet ve.s.. vermek), qezeb ve mekr (hiyle) sayilir. Var dovletin ilahi rehmeti ve ya qezeb, hemcinin xeyir ve ya sherr olmasini basa dusmek ucun revayetlerde iki elamet zikr olunmusdur ki,onlardan biri tevazokarliq, digeri ise infaq etmek  muveffeqiyyetinden ibaretdir.
Belelikle var dovleti cox olan varlinin yoxsullara qarsi tevazokarliq ve infaq etmesi cox olduqda o malin xeyir ve ilahi rehmete olmasi aydinlasir. Lakin bele bir sexsin paxilliq(xesislik)  ve tekebburu coxalarsa, elde etdiyi var dovlet onun azginliq ve bedbextliyi ucun amil olacaqdir.

 
Category: Bezi meslehetler | Baxış: 1892 | Added by: el-kafirel_kufri | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Yalnız qeydiyyatdan keçmiş şəxslər şərh əlavə edə bilər.
[ Qeydiyyat | Giriş ]