Şənbə günü, 2024-04-20, 4:08 PM
Allahın Peyğəmbəri (s): «Zirəklərin ən zirəyi günahlardan çəkinmək, axmaqların ən axmağı isə günah işlər görməkdir»
Əsas səhifə » 2009 » May » 14 » Hec ne yemek olmaz?
8:13 AM
Hec ne yemek olmaz?
Hec ne yemek olmaz?
Sirke-sarimsaq.

    Yola saldigimiz Ramazanda refiqem Aysel meni evlerine iftar sufresine devet etdi.Hevesle o gunu gozleyirdim, coxdandi istirahete ehtiyacim var idi. Ayselgilde coxlu qonaqlar var did. Xususile de bir qonaq diqqetimi celb etdi.Amma bu barede bir az sonra. Ayselin anasi Kemale xala lezetli dushbere-qutab bishirmishdi.He, indi ise diqqetimi ceken Aynur adli xanimdan dansihmaq isteyirem. Ele masaya oturmushduq Aynur bashladi ki,bes, Aysel, namaz qilirsan, ne eceb sirke-sarimsaq qoymusunuz sufreye? Bilirsen sirke caxcir kimi bir sheydir, onu istifade etmek gunahdir. Aysel bunu bilmediyini dedi, qonaqlarin bezileri teeccublendi,bezileri ise bunun heqiqet olmadigini soylediler.Men ise deqiq bilirdim ki SIRKE PAKDIR ve onun istifadesi, dinimize gore, halaldir.Sirki alkoloji-mestedici ickiler sirasina aid deyil.Hetta caxir da mueyyen etaplar kecenden sonra  oz ilkin xususiyyetlerini itirereksirkeye donerse, bu sirke artiq mestedici xarakter dashimaz ve onu istifade etmek gunah olmaz.Dushbereye sirke tokub lezzetle yemeye bashladim...

Qatiq, suzme, kvas...

  He, lezzetle dushbereni yeyirdim,Aynur ise qizlara qatiq, suzme yemediyini deyirdi.Bunu onlara izah edirdi ki bu qida mehsullarinda da spirt var. Qizlar bu meseleni yaxshi bilmedikden  onun sozlerine shubhe dushurduler.Kemale xaladan bir boshqabda dushbere istedim.Dushberenin ustunden ise qatiq yedim.Aynurun sozunde, elbette , heqiqet yox idi.Cunki, qatiqda pakdir ve istenilen halda yeyilmesi halaldir. Beziler hesab edir ki, qatiq,suzme, kvas, qimiz kimi mehsullarda spirt oldugundan onlari yemek olmaz.Melumdur ki, ev sheraitinde hazirlanan qatigin terkibinde, texminen,0,5-0,6%,magazadan alinan qatiqda ise 0,05% spirt var.Hemcinin alkoqolsuz qida mehsullarina aid olan kefir,kvas,qimiz, alkoqolsuz pive ve.s-in terkibinde de cuzi miqdarda spirt var. Meselen,kefirde cemi 0,12% spirt var , uzun muddet isti yerde qalsa bele,kefirde spirtin miqdari 1%-e qeder arta biler.Qimizin terkibinde 1-3%-den 4,5%-dek spirt ola biler.Kvasda ise 0,6%-den 2,2%-dek spirt var.Lakin butun bunlar onlarin yeyilmesinin  halligina zerre qeder de xelel getirmir! Bele ki, bu mehsullarin kimyevi terkibinde  cuzi miqdarda spirtin olmasi esla onlari SPIRTLI ICKI ETMIR.

MUREBBE, KISHMISH...

  Kemale xala gozel shirniyyat sufresi acdi.Masada her shey var idi.Ciyelekli tort, murebbeler, ruletler, shakaladlar ve s. Cox sevdiyim uzum murebbesinden ozume ayirdim.Ele bu an Aynur mene dedi:"A-a,bilmirsen uzum murebbesi yemek olmaz?! Uzum murebbesinde araq kimi bir shey olur!".
 Agzimdaki uzum denesini bir az cetinlikle udub Aynura dedim: " Men deeshitmishdim bele bir soz. Sonra bu meseleni arshdirib oyrendim ki, eslinde,uzum suyu istenilen halda pakdir! Ustelik, uzumun ozunu yemek ve onu sixib suyunu (tebii siresini) cixardaraq problemsiz icmek olar.Amma uzum qaynayanda, onun yeyilib icilmesinde bezi meselelere diqqet yetirmek lazimdir. Uzum suyu qaynayanda onu yalniz shire, yeni murebbe, cem halina dushenden sonra yeyib-icmek olar.Bu zaman qaynayarken gerek onun hemcinin icindeki buxarlanib gede ve yerde qalan qatilashmish,shire halina dushen hissesi problemsiz yeyilib-icile biler.Hetta bezileri ele bilirler ki,plovun qarasindaki kishmishi de yemek olmaz.Ancaq hec bir problemsiz onu yemek olar!".


 

Category: Bezi meslehetler | Baxış: 2681 | Added by: el-kafirel_kufri | Rating: 1.0/1
Total comments: 0
Yalnız qeydiyyatdan keçmiş şəxslər şərh əlavə edə bilər.
[ Qeydiyyat | Giriş ]