Bazar ertəsi, 2024-04-29, 9:15 PM
Allahın Peyğəmbəri (s): «Zirəklərin ən zirəyi günahlardan çəkinmək, axmaqların ən axmağı isə günah işlər görməkdir»
Əsas səhifə » 2010 » Yanvar » 18 » Israil ovladlari
8:27 AM
Israil ovladlari
 

         
Israil ovladlari
Israil ovladlarinin bashlarina gelen ehvalatlar o qeder ehemiyyet kesb edir ki, Quranin 17-ci suresine onlarin adi verilir. (Bu surenin diger adi "Isra"dir) 

Qedim yehudi dilinde "Allahin bendesi" menasini ifade eden Israil, Yequb Peygembere (e) verilen adlardan biri idi. 12 qola bolunen Islail ovladlarinin her biri Yequb peygemberin (e) on iki oglunun neslinden toreyib. Qurani-Kerimde Israil ovladlari, onlarin bashlarina gelen hadiseler, peygemberlere qarshi etdikleri itaetsizlikler ve onlarin qetle yetirmeleri barede maraqli melumat verilir. Israil ovladlari ata-babalarinin adet ve eqidelerini qoruyub- saxlamaq uzun muddet Misir erazisinde yashayiblar. Onlar Misire Hezret Yusifin (e) zamaninda gelib ve 400 il erzinde ata-babalarinin adet ve eqidelerini davam etdiribler.Hemin vaxt onlarin sayi yalniz 74 nefere catirdi.

Qaragunluler
Qaragunluler
Hakimiyyete 13-cu, yeni sonuncu Firoun geldikden sonra Israil ovladlarinin qara gunleri bashlayir. Firoun Allahliq iddiasi edir, tekallahci Israil ovladlarini ise ozunen yegane reqibi bilirdi.
Muneccimler ona oglan ushaginin dunyaya geleceyini ve hakimiyyete son qoyacagini xeber verdikden sonra Firon oglan ushaqlarinin qetle yetirilmesi, qiz ushaqlarindan ise xidmetci kimi istifade olunmasina dair gosterish verir.
               (Firoun Israil ovladlarindan toreyen oglan ushqlarini oldurur, qizlarini ise xidmetciye cevirirdi) ("Qeses" suresi,4-cu aye).Bele bir veziyyetde Allah-Teala Hezret Musani (e) Peygemberliye gonderir ve Israil ovladlarini Misirden Beytulmuqeddese aparmasini emr edir. Bu zaman onlarin sayi artiq 600 000-e catirdi.Israil ovladlari indiki Suveysh kanalina catdiqda Allahin izni ile Qirmizi deniz iki yere bolunur ve Israil ovladlari oradan rahatliqla kece bilir.
 
             (Biz Musaya bele vehy etdik:" Qullarimla gece yola cix,( esani suya vurmaqla) onlar ucun denizde quru bir yol ac. (Firounun) size yetishmesinden qorxma, (suya qerq olmaqdan da) endisheye dushme!") (" Taha" suresi, 77-ci aye). Firoun ve onun coxsayli qoshunu ise denizi kecmek isterken bogulub mehv olurlar. Ustun ummet?
Israil ovladlari Misir erazisinde yashadiqlari muddetde teqib ve tezyiqlere meruz qalmalarina baxmayaraq, oz ecdadlarinin dinine sadiq qalar ve bashqa dinlere meyl etmezdiler. Qurani-Kerim onlarin bele bir xususiyyetini terif ederek buyurur:("Ey Israil ovladi! Size bexsh etdiyim nemetimi ve sizi (vaxtile ecdadiniz) butun alemlerden ( basqa insanlardan) ustun tutdugumu yadiniza salin!)" (Beqere suresi, 47-ci aye).Amma nedense, sozun esl menasinda ag gune cixdiqdan sonra, daha deqiq desek, Firounun zulmunden qurtulduqdan ve yolda nece-nece mocuze gordukden sonra Felestin erazisine qoyar-qoymaz bir butperestin yondugu bute sitayish etdiyini gorub, Hezret Musa (e) -dan onlara da but yonmasini teleb edirler.Bes bele bir ummet nece en ustun ummet ola biler? Cavabinda deyirik: Qeyd olunan ummet Israil ummetinin tekallahci ve Peygemberlere tabe olduqlari dovrlere aiddir. Bele ki, Qurani-Kerimde onlarin itaetsizlik neticesinde Ilahi ezaba ducar olduqlarini subuta yetirsek diger ayelere de rast gelmek olur.(Qadagan olunduqlari ishe (baliq ovuna) saymazyana munasibet besledikleri vaxt onlara:"heqir (zelil) meymunlar olun!"-deye emr etdik) ("Eraf" suresi, aye 166).
          Tekallahliqdan butperestliye Israil ovladlari bir muddet Sina erazisinde qaldiqdan sonra Hezret Musa (e) 40 gunluye Allahla gorushe devet olunur. O oz qovmune qayitdiqdan sonra onlarin Samirinin qizildan duzeltdiyi bute sitayish etdiklerini shahidi olur. Israil ovladlari yalniz Allahi onlara gosterdiyi teqdirde ona iman getireceklerini bildirdikde elindeki lovheleri yere vurur. Tur daginin eteyinde onlardan bir necesini ildirim vurmasina baxmayaraq, yene de iman getirmekden imtina edirler. Amma onlarin itaetsizlikleri bununla bitmir. Bele ki, Misirden Felestine qayitdiqlari zaman Hezret Musa (e) Emaliqenin onlarin sheherlerini ishgal etdiklerini xeber verir. Amma Israil ovladlari bundan imtina edib deyirler: (Ey Musa, ne qeder ki onlar oradadirlar, biz ora getmeyeceyik. Sen ve Rebbin gedib onlarla vurushun. Biz ise burada oturacagiq") (Maide suresi, 24-cu aye). Israil ovladlarinin bu ve bu kimi itaetsizlikleri onlarin 40 il sehrada avara sergardan qalmalarina ve Muqeddes eraziye cata bilmemelerine sebeb olrur. Belece, Hezret Musa (e) ve qardashi Harun (e) Tihede dunyalarini deyishirler. Hezret Musadan (e) sonra Hezreti Shemun (e) Israil ovladlarina rehberlik edir. O,Beytulmuqeddesi ishgalcilardan azad edib Israil ovladlarini orada sakin edir.

Peygember qatilleri

         Hezret Musa (e) vefat etdikden sonra heyat yoldashi Safura Israil ovladlarinin bir hissesini etrafina toplayib Hezret Shemunun (e) uzerine qoshun yurutse de, bir shey elde ede bilmeyib meglub olur. Bundan sonra daxili cekishmelerde Zekeriyye (e) ve Yehya (e) peygemberler de qetle yetirilir. Buxtun Nesr yaranan bu parcalanmadan istifade edib onlara hucum edir ve bir coxlarini qetle yetirir.

Israil ovladlari Imam Elinin (e) xutbelerinde

            Kecmish ummetlerin aqibetine nezer salin. Gorun, onlarin xeyirxah ve pis ishleri hansi neticeler verib. Yaxshi fikirleshsez bilersiniz ki,el-ele versek hemrey olan her bir millet oz vuqar ve boyukluyunu qoruyub-saxlaya bilmishdir Bir-birine arxa ceviren ve birliye can atmayan milletler ise tez bir zamanda zeifleyib mehv olmushlar.
            Kecmish momunleri yadiniza salin, gorun Allah onlari nece cetin imtahanlarla sinaga cekmishdir. Bir vaxtlar Firoun onlari koleye vadar eder ve olmazin ezab-eziyyetler vererdi.Allah onlari hec vaxt ishiqucu gormedikleri bir vaxtda saglam eqideye malik olduqlari ve butun cetinliklere sebrle dozdukleri ucun zulmetden nicat verib azadliga qovushdurdu. Baxin, gorun bir vaxtlar hami bir nefer kimi hemrey olan bir millet nece boyuk tereqqeye nail oldu. Meger hemin millet yer uzunun sahibi ve eberqudret dovltlerin reqibi deyildimi? Lakin hemin millet daxili ixtilaf ve cekishmeler neticesinde bir-birine dushmen oldu. Aralarindaki mehr mehebbet ve dostluq elaqeleri kesildi. Ish o hedde catdi ki, Allahin qezebine gelib ezaba ducar oldular. Baxin, gorun Kesra ve Qeyser shahlari onlari nece munbit Iraq erazilerinden qovub otsuz-elefsiz sehralari surgun etdi. Onlar en cetin veziyyete dushduler. Israil ovladlarinin ne bir hemdemi, ne de bir himayedari oldu.

Category: Tarix | Baxış: 1836 | Added by: Fussilət | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Yalnız qeydiyyatdan keçmiş şəxslər şərh əlavə edə bilər.
[ Qeydiyyat | Giriş ]