Cümə axşamı, 2024-03-28, 4:32 PM
Allahın Peyğəmbəri (s): «Zirəklərin ən zirəyi günahlardan çəkinmək, axmaqların ən axmağı isə günah işlər görməkdir»
Əsas səhifə » 2009 » Iyun » 26 » Istimna
8:42 AM
Istimna
 
 
 
Istimna


Haqinda ezab vedesi verilmis  boyuk gunahlarin onuncusu "istimna"-dan ibaretdir.Istimna  bir insanin ozunden qeyri tebii yolla  (sperma) xaric etmesidir. "Cevahirul-kelam"kitabinin hudud feslinin sonunda bele yazilir:
"Oz eli ve ya basqa beden uzvleri ile istimna eden sexs,haram ve boyuk gunaha batdigi ucun cezalandirilmalidir.Nece ki,Hezret Imam Sadiq(e)-dan onun hokmunu sorusduqda buyurur:
>>(Istimna) Allah-Tealanin Qur"anda nehy etdiyi boyuk gunahlardan biridir.Istimna eden ozu ile evlenen kimidir.Ve Men bele bir isle mesgul olani tanisam,onunla birlikde bir sufre basinda eylesmerem.>>Hedisi neql eden sorusdu: Istimnanin hokmu Qur"anin harasinda basa dusulur? Hezret buyurdu:Onun hokmu <<Oz yoldasi ve ya kenizinden basqa yolla sehvetini(doyduranlar)  tecavuzkarlardir.>>ayesinden (basa dusulur).Sorusdu:Zinanin gunahi boyukdur,yoxsa istimnanin? Hezret buyurdu: Istimna boyuk bir gunahdir.Hemcinin Imam (e)-dan <<Istimna>>-nin hokmu sorusulduqda buyurdu: (Istimna) boyuk gunahlardandir ve cox cirkin emeldir.
Bir Heyvabla yaxinliq etmek ve ya istimna vasitesi ile sehvetini doydurandan sorusduqda ise buyurur:Sehveti bu ve bu kimi yollarla soyutmaq,zinakarliq hokmundendir.Yeni zinakarliqa beraberdir.
Hezret Imam Sadiq (e) buyurur:Allah-Teala uc deste ile danismaz,onlara rehmet nezerini salmaz ve onlari paklandirmaz.(Hemcinin) onlar ucun derdli ezab vardir.
(1)-Ozunu cavan gostermek ucun aq tukunu yolan.
(2)-Oz beden uzvu ile sehvetini xaric eden,
(3)-Levat olunan sexs.
Hezret Peygenber (s) buyurur:<<Oz eli ile sehvetini xaric eden mel"undur (lenetlenmisdir)>>
Cevahirul-kelam kitabinin muellifi buyurur:Insanin oz yoldasi ve ya kenizi ile istimna etmesinin caiz oldugu delillerden istifade olunur,amma onu (da) terk etmek daha yaxsidir.Mesalik kitabinda da bu mezmuna yaxin neql olunmusdur.Lakin ehtiyat yolu bu (nov istimnanin) terk edilmesinden ibaretdir.


Istimnanin yayilmasi.

Esidilen melumatlara esasen evlenmek ucun hedsiz ve hesabsiz cetinlikler uzunden insan heyatini korlayan bu boyuk gunah heddinden artiq yayilaraq  eziz genclerimizi bilerekden ve ya bilmeden muxtelif xestelikler ve belalara mubtela etmisdir.
   Bu gunahin axiret ezabina baxmayaraq valideynlerin vezifesi oz ovladlarini agah edib  onlardan ehtiyatli olmasindan ibaretdir. Hemcinin ikinci novbede dini  te'limler, ve sanitar muellilmerin gencleri bu belanin ruhi ve fiziki baximindan qorxulu neticeleri ile  tanis etmeside zeruridir. Burada istimnanin bir sira zererlerini bir nece mutexessis meqalelerinden ibaret olan " natavaniye cinsi" kitabinda neql edirik.

 
Category: Diger me'lumatlar | Baxış: 4109 | Added by: el-kafirel_kufri | Rating: 2.9/16
Total comments: 0
Yalnız qeydiyyatdan keçmiş şəxslər şərh əlavə edə bilər.
[ Qeydiyyat | Giriş ]