Bazar günü, 2024-05-05, 7:43 AM
Allahın Peyğəmbəri (s): «Zirəklərin ən zirəyi günahlardan çəkinmək, axmaqların ən axmağı isə günah işlər görməkdir»
Əsas səhifə » 2009 » Iyun » 4 » "Zemzem suyu ne meqsedle icilerse, ona sefadir"
12:51 PM
"Zemzem suyu ne meqsedle icilerse, ona sefadir"
 

 "Zemzem suyu ne meqsedle icilerse, ona sefadir"
 
 
Allah-teala Ibrahim peygemberin dovrunde ona  Kebeni insa etmeyi, insanlari bu meqsed yeri ziyaret etmeye cagirmagi buyurur.
  Rebbimiz Qur'anda " (Imkan ve saglamliq baximindan) gucu catan her bir kesin hecce gedib o evi ziyaret etmesi insanlarin Allah qarsisinda borcudur"- buyurur. Her il muxtelif olkelerden hecc ziyaretine gelen milyonlarla zevvar, hem de burdaki meshur zemzem bulagina bas cekir, onun suyundan icir. Hecc ziyaretinin davami sayilir ve insanlar onun suyunu teberruk (bereket) hesab edirler. Muselmanlarin ekseriyyetinin Zemzem suyu haqqinda mueyyen qeder tesevvuru var. Zemzem cesmesi sehrada susuzluqdan eziyyet ceken korpeye ve onun anasina Ilahinin bir mocuzesi idi.
   Alimlerin laboratoriyalarindaki arasdirmalarina gore, Zemzem bulaginin suyu diger sulardan ozunemexsus xususiyyetle secilir. Bu quyunun suyu basqa sularla muqayisede minerallarla zengindir,terkibinde mikroblari mehv eden elementar, susuzlugu ve yorgunlugu aradan qaldirir. Bunlar elmi analizler vasitesile subut olunan faktlardir.
 
Zemzemin qeribelikleri.

 Zemzem, terkibinde en az kukurd olan sudur.
 Basqa sulardan ferqli olaraq minerallarla zengindir.

Zemzem suyunun menbeyi helede tapilmayib
 Yaxinliqda hec bir quyu yoxdur ve denizden 80 km uzaqdir. Bele ki, suyun denizden, yaxud basqa bir quyudan gelme ehtimali yoxdur.
Acliq ucun icen insanin acligi, susuzluq ucun icen insanin susuzlugunu aradan qaldirir.
1,5 metr derinliyinde olan kicik bir quyudan cixan su, Hecc movsumu boyu butun ziyaretcilerin su ehtiyacini temin edir.
 Suyu hec vaxt bitmir, tukenmir, yaxud da azalmir.
Zemzem, terkibinde mikroorqanizm ve bakteriya olmayan yegane sudur.
 Zemzem suyu hec vaxt belden asagi enmir ve bedenden yalniz ter vasitesile cixir.


Zemzemin nece yasi var?
 

Zemzem bulagi Mekkede, Mescidul-Heramda, Kebeden 20 metr serqde yerlesir.Quyunun derinliyi 1,5 metrdir. Texmini hesablamalara gore, 4 000 ilden cox yasi var.Suyunun tutumuna gore yarandigi vaxtda nece olubsa, bu gune kimi elecede qalib.Dadi hec vaxt deyismeyib.Bes bu bulaq nece yaranmisdir.?
  Revayet olunub ki, Hezret Ibrahimin uzun muddet ovladi olmadigina gore, heyat yoldasi Sara onu oz cariyesi Hecerle evlendidir.Bu evlilikden Ismayil dunyaya gelir.Ibrahim Peygember Ismaili cox isteyirdi.Ibrahim Peygemberin Ismaile olan mehebbeti Sarani narahat etmeye baslayir.Ailede naraziciliq yaranmasin deye, Peygember Ismayilla anasini Bekke sehraligina getirir.Cox kecmir ana ile usagin suyu tukenir.Balaca Ismayil aglamaga, su istemeye balayir.Hecer yaxinliqdaki tepeye cixir,bir kimseni gormek umuduyle,o teref-bu terefe boylanir.Hec kimi gormeyen ana, bu defede diger bir tepeye sari qacir. Belelikle, o, sehraliqdaki tepeler arasinda su axtarir. Nehayet ki, nicat ani gelib catir.Ana, yeddinci defe Merve tepesine cixarken gozleri Hezret Cebraile satasdi. Cebrail (e) bu anda ayagi ile yeri qazirdi.Qefleten o yerden su cixmaga baslayir. Hecer sevinib suya teref qacir. Suyun axdigini gorende ise "dayan, dayan" menasinda"zem zem"- deyilir. Belelikle, "zem-zem" ifadesi bundan qalmaqdadir.
 
Mutexesis etirafi.

  Kecen esrin 70-ci illerinde bir ira alimler Zemzem suyu haqqinda muxtelif fikirler  soyledi. Onlarin qenaetine gore,zemzem quyusu deniz seviyyesinden asagi oldugundan, qrunt sulari ile qarisma ehtimali coxdur.Onun menbeyini tapmaq ucun quyunun suyunu nasoslarla cixarmaq qerarina gelibler. Nasoslarin fasilesiz islemeylerine baxmayaraq,quyudan su tukenmir,eyni seviyyede qalirdi.Bele olan halda suyun menbeyini tapmaq ucun quyunun dibine enmeyi cehd edilib.Bu zamanda qeribelikler bas verib. Bele ki, quyunun dibinde, mutexesislerin ayagi altinda qumun terpendiyi hiss olunub. Bu, onlarin addim atdigi her yerde hiss edilirdi. Tedqiqatcilara yalniz bu zaman aydin olub ki, quyunun dibinde guclu tezyiqe malik, boyuk su menbeyi vardir. Arasdirmalar onu da subut etdi ki, quyunun divarlarinda hec bir sizma yoxdur. O ancaq yerin tekinden cixan suyun hesabina dolur. Daha sonra ise analiz meqsediyle quyudan goturulen numuneler Avropa laboratoriyalarina gonderildi.  Cox kecmedi, analizin neticeleri aciqlandi. Zemzem suyunun terkibinde Mekkenin diger sularindan ferqli olaraq, kalsium ve maqneziumun daha cox olmasi tesdiqlendi. Bu ise susuzluq ve yorgunluq aradan qaldirilmasinda insanlara musteheb tesir gosterir. Zemzem suyu hem de mikroblari mehv eden florla zengindir.

 

Category: Diger me'lumatlar | Baxış: 4482 | Added by: el-kafirel_kufri | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Yalnız qeydiyyatdan keçmiş şəxslər şərh əlavə edə bilər.
[ Qeydiyyat | Giriş ]