Çərşənbə axşamı, 2024-03-19, 9:05 AM
Allahın Peyğəmbəri (s): «Zirəklərin ən zirəyi günahlardan çəkinmək, axmaqların ən axmağı isə günah işlər görməkdir»
Əsas səhifə » 2009 » May » 16 » Kishilere bir nece sehirli meslehet
4:53 PM
Kishilere bir nece sehirli meslehet
 
 Kishilere bir nece sehirli meslehet
  • Xaniminizi bashqalarinin yaninda tenqid etmeyin!
  • Imkan daxilinde istediyi kimi xerclemek ucun xaniminiza ayrica pul verin!
  • Xeste oldugu gunlerde ona xususi qaygi gosterin!
  • Xaniminizin ev fealiyyetini ananizin ve bashqa qohumlarinizin evdarligi ile muqayise edib (onlardan ustun olan cehetlerinimuqayise etmekden bashqa) onu tenqid etmeyin!
  • Xaniminizi terifleyin,onu beyendiyinizi gostermek ucun elinize dushen fursetlerden istifade edin!
  • Size etdiyi xudmetlere gore ona teshekkur etmeyi unutmayin!
  • Eve gelende xaniminiza salam vermeyi,evi terk edende ise onunla sagollashmagi unutmayin!
  • Xaniminizi onun xoshladigi adla cagirin!

 

Maashima goz dikme!

 

    Bir cox ailelerde qadinlar da kishilerle beraber ishleyirler.Onlar da eve pul qazanib getirirler.
Bezi qadinlar qazandigini istediyi kimi xerclese de, bir qism qadinlar alin teriyle qazandigi pullarini istediyi kimi xercleye bilmirler.Bezileri son qepiyine kimi qazandigi meblegi mecburen erlerine,bezileri ise hetta qaynanalarina vermeli olurlar.Onlar bunu oz xoshlari ile etmirler.Lakin islam dini bele hallara qarshi cixir.Qurani-Kerim (sure4,aye32) bu haqda cox deqiq bir gosterish verir."Kishilerin oz qazandiqlarindan oz payi, qadinlarin oz qazandiqlarindan oz payi vardir". Buna gore de qadinlar oz emekhaqlarini istedikleri kimi xercleye bilerler.

Sehrli sozler: "Men seni sevirem!"
 
Qadinlar kishilerden daha cox zeif oldugu ucun  gozel sozler eshitmeyi cox sevirler.Kishiler en adi jestlerle onlarin qelblerini aca bilirler. Erin oz yoldashina "seni sevirem"demesi xanimini cox xoshbext eder ve onun konlundeki mehebbeti daha da alovlandirar.Bele olduqda, qadin ev ishlerini daha hevesle yerine yetirer,evi daha temiz saxlamaga ve daha gozel yemekler hazirlamaga calishar.En esasi ise bu,qadinin shen ehval ruhiyede olmasina sebeb olar.Er evde oldugu zaman heyat yoldashi ile ele davranmalidir ki,evden ayrildiqda xanimlari sanki heyatlarinin evden getdiyini zenn etsinler.Er eve gelerken sixinti ve qaygilarinigirishde ayaqqabilarini cixartdigi kimi  evden kenarda qoymali ve guler uzle dogmalarini  qarshilamalidir. Hetta xanimini qucaqlamali ve onun xoshuna gelen gozel sozler soylemelidir.Butun bunlar ehemiyyetsiz gorunse de,heqiqetde  boyuk tesire malikdir.Oadinin gozel sozlerinden, kishinin ise gozel gorunushden xoshu gelir.Ona gore de, kishi "seni sevirem" cumlesini soylemesi hec bir zaman unutmamalidir!

Arvad kishiden ne qeder cox qorxsa....

Muhemmed Peygember (s.e.v.v.) qadinlarla xosh davranmagi cemiyyetde teblig edirdi.O, bir defe de olsun oz xanimlarina el qaldirmayib. Eger bu, lazimli bir ish olsaydi, Peygemberimiz bunu mutleq ederdi. Eksine Hezret Muhemmed (s.e.v.v.) done-done vurgulayirdi ki, esl muselman hec kese ziyan,zerer yetirmez; arvadina haqsiz yere el qaldiran kishi yaxshi ola bilmez! Eziz Peygemberimiz qadinlara hem fiziki, hem de menevi ziyan yetirmeye icaze vermirdi, buna qarshi cixirdi. Islamda qadina hormet etmeye,ona qarshi sevgi, incelik ve nevazish gostermeye olancagirisha hec bir medeni sivilizasiya, prinsip ve cemiyyetlerde rast gelmek mumkun deyil.Er arvadini qorgutmaga yox, sevdirmeye calishmalidir! Odur ki hormetli aile bashcilari,bir az calishsaniz, ozunuzu cox xoshbext ede bilersiniz.Her shey sizin elinizdedir!..

Pisin pisi, yaxshinin yaxshisi

Peygemberimiz pis kishiler haqda bunlari soyleyib:"En pis kishiler iftiraci, xesis, kobud danishan,heyat yoldashini bashqasina mohtac buraxan,ona el qaldiran,ata anasi ile pis reftar eden tez esebleshen ve nadir hallarda sevinen kishilerdir"Yaxshi kishiler sirasina ise Peygemberimiz merd, temizkar, sedaqetli kishileri aid edirdi.Bir revayete gore Muhemmed Peygember (s) umumi bir qonaqliga de'vet alir,lakin oyrenende ki, onun xanimini devet etmeyibler,duz uc defe bu deveti qebul etmir.Yalniz xanim da devet aldiqdan sonra, Hezret Muhemmed (s) bu deveti qebul edir Qeyd etmek lazimdir ki, islam dinine gore,kishi heyat yoldashini yashayish yeri ile,yemek-icmekle ve geyim-kecimle temin etmelidir.Buna dini termin olaraq "nefeqe" deyilir.Yeni bu, kishinin Allah qarshisinda olan bir borcudur.

 

Kishi de ev yigishdirarmi?

 QAdinin kishiye, kishinin ise qadina xidmet etmesi Allah qarshisinda cox boyuk ibadetdir.Kishiler haqda eziz Peygemberimiz buyurur ki,sizin en xeyrliniz heyat yoldashi  ve ushaqlarina yaxshiliq edendir.Er-arvadin rahat, xoshbext aile heyati ucun ev icinde ve evden kenar butun ishler onlarin arasinda bolushdurulmelidir.Bu, cox vacibdir.Ishler er-arvad arasinda bolushdurulmese,bu,aile heyatini sarsida biler.Esas etibarile ev isleri qadinin, meishet ve evden kenar ishler ise kishinin ohdesine buraxilir.Lakin er-arvad bir birilerine gucleri catdigi qeder kimek etmelidirler.Sevimli Peygemberimiz deyir:"Evde bir saat xanimina komek etmek her bir kishiye min il ibadetden,min hecden,min koleni azad etmekden,min savasha qalxmaqdan,min xestenin ziyaretine getmekden,min cume namazina qatilmaqdan,min feqiri doyuzdurmaqdan,min lutu geyindirmekden daha xeyrlidir... Her kes xanimina komek etmeye ehemiyyet verse,kishinin bu xidmeti boyuk gunahlarinin keffaresi olar ve Rebbinin qezebini sondurer...".

Numunevi aile.
Muhemmed Peygemberin (s)qizi Hezret Fatime ile heyat yoldashi Imam Eli (e) her zaman bir birlerine destek olurlar.Imam Eli (e) deyir: "Men Fatimeye komek edende Allahin Resullu  mene bele dedi:"Ey Eli, Rebbinin buyurdugundan bashqa bir shey demerem! Evde xanimina komek eden her bir kisiye vucudundaki butun tuklerin sayinda,geceleri ibadet,gunduzleri ise oruc tutaraq edilen bir illik ibadet qeder savab verilir."Allah Teala ona Hezret Isa, Hezret Yequb ve Hezret Davud kimi sebrli peygenberlere verdiyi savab qeder savab verer...Ey Eli! Her kes evde xanimina komek etse,uca Allah ona sehidlerin savabini yazar...Addigi her addima bir Hecc ve Umre ziyaretinin savabini yazar."Imam Eli (e) bos vaxtlarinda evin temizlik ve intizaminda,usaglara baxmaqda Fatimeye komek ederdi.Revayet edilir ki,O,hemcinin odun qirir,su cixarir ve evi supurerdi. Bu,her Bir muselmana gozel bir numune olmalidir. Bezen qadinin isleri cox ola biler, Meselen,xeyir islerde,qonaqliqlarda olanda.Bele olduqda erin xanimina komek etmesi cox gozel ve savabi da cox olan bir isdir.

Category: Bezi meslehetler | Baxış: 19372 | Added by: el-kafirel_kufri | Rating: 3.5/14
Total comments: 18
0  
18 AGAHUSEYN   (2013-07-08 2:21 PM) [Daxil et]
“Ərin öz arvadına söylədiyi “səni sevirəm, səni çox istəyirəm” kəlməsi onun qəlbindən heç vaxt çıxmayacaq, onun mehribanlıq və səmimiyyət yaradan müsbət tə`siri həmişəyaşardır.”[1]

[1]“Вәсаилүш-шиә”, 7-ҹи ҹилд, сәһ.10

0  
17 AGAHUSEYN   (2013-03-15 10:37 PM) [Daxil et]
SALAM.Allah razi olsun cox beyendim.

0  
16 sahibezzaman   (2011-02-04 8:48 PM) [Daxil et]
COX GOZEL

0  
15 cennetbulagi   (2011-02-01 1:08 PM) [Daxil et]
allah razi olsun shukrenul lillah ki bu cur gozel tanrimiz var ve bele gozel bendeleri olub.subhenallah.

0  
14 badkumeyl   (2010-09-29 9:11 PM) [Daxil et]
cox saq olun ellerniz var olsun cox tesiri oldu bu sozlerin mene

0  
13 Meryem   (2010-06-20 1:41 PM) [Daxil et]
Allah razi olsun,maraqli xeber idi. Cox tesekkur edirem.

0  
12 Fussilət   (2010-03-28 3:45 PM) [Daxil et]
ayka73 Allah xoshbext elesin .Sizin kebininizi qanuni hesab edirem priest biggrin

0  
11 ayka73   (2010-03-28 2:29 PM) [Daxil et]
heyat yoldashima can gurban angel2

0  
10 Reyyan   (2010-01-26 2:46 PM) [Daxil et]
Bismillahir Rahmanir Rahim,Allah sizden razi olsun!Elu(e)-a salam olsun.
Inwallah,numune goturerik(gelecekde lazim olar smile )

0  
9 Qaqash_54   (2010-01-19 10:25 AM) [Daxil et]
Tesekkurler...Cox gozel dizayni var xeberin meqalenin ozude tesir edicidir...

0  
8 Suri   (2009-12-01 12:57 PM) [Daxil et]
Allah s.t. bu tövsiyyələri bizim kişilərə xatırladan hər kəzdən razı olsun.Amma təsüf hisiyylə qetd etməliyəmki, bir cox kişilərimiz bunlardan xəbərsiz.Allah s.t. hər birmizi islah etsin.Özünü müsəlman bilən hər bir kişi qadını sevməli əzizləməli .Amma bunuda unutmayaqki qadının borcudurki ərinə itaət etsin.Qadının əgər günahı olarsa onu cəzalandırmaq lazım gələrsə o zaman Müqqədəs kitabımızda bu haqda ayələr var. Onlara əməl etmək lazım.Amma günaha batmayın qadına şidətli əzab verməkdən boyun qacırın. Qadınla ehtiyatlı olun.Unutmayın Allah s.t hər şeyə şadid olur.amin.

0  
7 ayka233   (2009-11-23 1:45 PM) [Daxil et]
Heqiqten numunevi haldir. Tesekkurler

0  
6 qafqazli   (2009-09-04 9:18 AM) [Daxil et]
derin tewekkurler!!! ALLAH size komek olsun!

0  
5 ESMER777   (2009-08-23 7:33 AM) [Daxil et]
COX SAGOLUN ALLAH RAZI OLSUN

0  
4 NIGAR   (2009-07-21 9:14 PM) [Daxil et]
TWK

0  
3 NIGAR   (2009-07-21 9:13 PM) [Daxil et]
TEWEKKURLER

0  
2 Xedice   (2009-05-19 8:42 AM) [Daxil et]
Bu xeberi yaxsi oldu qoymusuz.Gerek lap basa qoyaydiz.Kisier oxuyub numune gorusunler tongue

0  
1 Mucadile   (2009-05-18 7:41 AM) [Daxil et]
maraqlidir.Ellerinize sagliq. smile

Yalnız qeydiyyatdan keçmiş şəxslər şərh əlavə edə bilər.
[ Qeydiyyat | Giriş ]