Cümə günü, 2024-04-19, 1:24 PM
Allahın Peyğəmbəri (s): «Zirəklərin ən zirəyi günahlardan çəkinmək, axmaqların ən axmağı isə günah işlər görməkdir»
Əsas səhifə » 2009 » Avqust » 27 » GUN BATANDAN SONRA
5:21 PM
GUN BATANDAN SONRA

GUN BATANDAN SONRA


"Qadinlar ucun qiyamet gununde en boyuk sefaet eden erlerinin raziligidir" (Imam Baqir (e)

   Oruc olanlara qoyulan muveqqeti mehdudiyyetlerden biri de onun cinsi heyati ile elaqelidir.Insan oruc oldugu muddetde, ye'ni subh namazindan sam namainadek yemek-icmekden ve oruc bati eden seylerden uzaq olmaqla yanasi, heyat yoldasi ile cinsi elaqede olmaqdan cekinmeli ve nefsine hakim olmagi bacarmalidir. Eks tedqirde, orucunu bilerekden batil etmis olar.
   Hezret Peygember (s) mominlere muraciet ederek buyurur: "Qadinlariniza yaxinliq etmeniz sedeqedir. Oradakilar sorusdular: "Ey Allahin elcisi, sehvetimize gore savabda qazaniriq?!
Hezret dedi: Halal yolla sondurulen sehvet savab qazandirar!".

   Umumiyyetle ister kisi olsun, isterse de qadin, qarsi terefin isteyini nezere alib, vaxti ve hevesi olmasa da, cinsi yaxinliga razi olmali ve buna etiraz etmemelidir. Hezret Peygember (s) bu barede buyurur: " Kisi heyat yoldasini cinsi elaqeye cagirdigi zaman, qadin ocaq basinda yemek bisirse bele, erinin de'vetine cavab vermelidir".
   Lakin her iki teref bir-birinin ve seraitini nezere almali, anlasiqliq numayis etdirmelidirler. Yeni tereflerden biri xeste ve ya hevessiz olarsa, qarsi teref temkinli olmali ve nefsine hakim olmagi bacarmalidir.
Oruc tutan sexsler qeyd olunanlara Ramazan ayinda daha cox diqqet yetirmelidirler.
"Oruc gecesi qadinlariniza yaxinlasmaq size halal edildi. Onlar sizin, siz de onlarin libasisiniz".(Beqere suresi,187-ci aye)

   Her zaman oldugu kimi, Orucluq gecelerinde de temizliye riayet olunmali ve cinsi yaxinliqdan sonra seheri gunun orucunu tuta bilmek ucun mutleq cenabet qusulu almaq vacibdir. (Ey mominler!) Qadinlariniz sizin (ovlad ekdiyiniz) ekin tarlanizdir. Istediyiniz vaxt oz tarlaniza gelin. ozunuz ucun qabaqcadan (yaxsi emeller) hazirlayin! Allahdan qorxun ve (qiyamet gunu) Onun huzuruna gedeceyinizi bilin! ("Beqere"suresi, 223-cu aye)  

Qusul ala bilmemekde ise qusulevezi teyemmum edilmelidir.

  Yeni iki elinin icini temiz ve quru torpaga, dasa, quma ve torpaq kimi seylere vurub alninin tuk biten yerinden qaslara (ve ya) burnun ucuna qeder cekmek lazimdir. Bundan sonra sol elin icini bilekden sag elin uzerine, sonra ise sag elim icini sol elin uzerine cekmek lazimdir.
   Ilin butun gunlerinde oldugu kimi, Ramazan ayinda da qadinlar aybasi olduqlari gunlerde cinsi yaxinliqdan usaq olmalidirlar. Cunki bu veziyyetde cinsi elaqede olmaq haram ve gunah olmaqla yanasi, qadinlarin sehvetine de menfi te'sir gosterir.
Heyz qani goren, yeni aybai olan qadinlar cinsi elaqede ola bilmeseler de, oz erleri ile diger intim munasibetlerde ola bilerler. Yeni er ve arvadin bele bir veziyyetde bir-birleri ile opusub-sevismelerinin hec bir maneesi yoxdur.("heyz zamani qadinlardan uzaq olun, (aybasidan)temizlenmeyene qeder yaxinliq etmeyin...")

     Ramazan ayinda dunyaya usaq getiren qadinlar "Nifas"adli basqa bir qusul almalidirlar.Nifas dogusdan sonra gorulen qana deyilir. Nifas qurtardiqdan sora "Nifas qusulu" alinir ve seheri gunden oruc tutulur. Heyz halinda oldugu kimi, qadin nifas halinda da oruc tutmamali, Orucluq ayi qurtardiqdan sonra tutmadigi her gunun evezine bir gun qeza orucu tutmalidirlar. Ramazan ayinda subh azanina qeder Cenabet, Heyz ve Nifas qusulu ala bilmeyen qadinlar yuxarida qeyd olunan qaydada qusulevezi teyemmum etmeli, serait yaranan kimi qusul almalidirlar.




 Her uc qusul eyni qaydada alinir, ferq yalniz onlarin niyyetindedir.".qusulu aliram qurbeten ilellah?.
Ozunun ve betnindeki korpenin zeifleyeceyini bilen hamile qadinlar oruc tutmamali, usaq dunyaya getirdikden sonra her gunun evezine bir gun qeza orucu tutmalidirlar. Hamile qadinlar cinsi munasibetlerde de son derece diqqet yetirmelidirler. Hamileliyin son dovrlerinde ile xususi olaraq ehtiyatli olmalidirlar.



Category: Diger me'lumatlar | Baxış: 5741 | Added by: Fussilət | Rating: 3.6/5
Total comments: 0
Yalnız qeydiyyatdan keçmiş şəxslər şərh əlavə edə bilər.
[ Qeydiyyat | Giriş ]